Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat miercuri, cu un vot de 5-4, că termenul “penali” folosit de preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte limita libertăţii de exprimare şi a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 de lei, informează G4Media.ro.

UPDATE: ”Președintele României consideră că este o decizie politică și va contesta la instanță decizia CNCD”, arată Administrația Prezidențială.

Ar fi interesant să aflăm de ce există voturi diferite dacă legea este aceeași. Să înțelegem că se acționează la comanda politicului sau fiecare face interpretarea legii după cum are chef?

În cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea pentru exprimarea “festivalul inculpaţilor”.

Ambele sesizări au fost făcute de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei) şi vizează folosirea termenului ‘”penali” de către președintele Klaus Iohannis şi a formulei “festivalul inculpaților” de către Laura Codruţa Kovesi. Luju.ro a depus sesizările la CNCD pe 19 februarie.

Luju.ro s-a referit în sesizări la formula utilizată de Iohannis într-o conferință de presă din 15 februarie și de Laura Codruța Kovesi în 14 februarie, tot într-o conferință de presă.