Averea lui Ioan Niculae. Socotit mulți ani cel mai bogat român, Ioan Niculae a ajuns aproape sărac în acte. Asta, pentru a evita ca proprietățile să-i fie sechestrate și apoi executate de procurori.

Pentru a nu plăti un prejudiciu de peste 62 de milioane de euro, împreună cu foștii miniștri Varujan Vosganian și Adriean Videanu, prejudiciu stabilit de expertiza DIICOT în dosarul gazelor ieftine primite de InterAgro, Ioan Niculae a renunțat la statutul de miliardar.

Averea lui Ioan Niculae

Din 2012, fostul deținut de la Penitenciarul Găești -Ioan Niculae a fost condamnat în dosarul finanțării ilegale a PSD – a început să-și transfere bunurile și firmele pe numele a trei femei.

NICOLETA TONCEA. Iubita afaceristului s-a ales cu o mare parte din averea acestuia, estimată în 2014, de revistele de specialitate, ca fiind între 1,2 și 1,5 miliarde de euro. Pe lângă acțiuni, afaceristul i-a dat și domeniul din Zimnicea, județul Teleorman, format dintr-o vilă de 662 metri pătrați (mp) și un teren de 6.000 de mp.

ADINA NICULAE. Fiica fostului miliardar s-a ales, ca proprietăți, cu un imobil din București de 1.859 mp și un teren de 1.662 mp.

DOMNIȚA RADU. Fosta soție a lui Ioan Niculae – cei doi au divorțat în 2013 – a rămas doar cu acțiunile de la Zahărul SRL și Inter Garden SRL.

De altfel, pasarea averii i-a adus și urmărirea penală pentru faptele de sustragere de sub sechestru și spălare de bani, începută de DIICOT în același dosar al gazelor ieftine.

Adina Niculae, fata lui Ioan Niculae, deține, pe lângă imperiul InterAgro, și compania de taxi aerian a tatălui său care are două elicoptere și două avioane business. Unul dintre ele a fost achiziționat cu 14 milioane de dolari.

Pe lângă acțiunile de la firme mai mici din domeniul agricol, Nicoleta Toncea, iubita lui Ioan Niculae, a mai primit și pensiunea de lux din Pietroșani, județul Teleorman, dar și crescătoria de pește din Suhaia, din același județ din sudul țării.

Domnița Radu, fostă Niculae, este cea mai săracă din trioul femeilor de un miliard. În procesul de divorț, aceasta a cerut doar zece milioane de euro din averea lui Ioan Niculae. Judecătorii i-au respins și această solicitare.

Avioanele, la fiică

Perla imperiului lui Ioan Niculae este compania InterAgro SA. Dacă afaceristul a ales să-și transfere majoritatea societăților către amanta sa, compania InterAgro a preferat s-o păstreze în familie. Acțiunile de la Interagro SA au ajuns, în 2012, de la Ioan Niculae la fiica sa, Adina Niculae. În acționariatul firmei mai apare Claire Marie Bilton din Marea Britanie și SRL-ul Interaction.

O altă societate de suflet al lui Niculae care a ajuns în „curtea” fiicei sale este cea de transport aerian, Inter Aviation SRL. Acționarul unic al companiei de transport aerian, cu elicoptere și avioane de lux, este tot Adina Niculae.

Offshore-uri din Belize în locul miliardarului

Averea lui Ioan Niculae. O altă firmă deținută de Ioan Niculae până în 2012, și care primea subvenții de peste 7 milioane de lei de la stat, este Intercereal SA Movila. Acum, acţionarul principal este Mediterranean Design Inc., înregistrată în Belize. Asociaţi mai sunt SRL-ul Lord Energy şi InterAgro SA.

Amanta, asociată cu fosta soție la Zahărul

Nicoleta Toncea a primit de la Ioan Niculae în mod ilegal, conform procurorilor DIICOT, acțiunile de la mai multe din firmele care erau controlate de finanțatorul clubului Astra Giurgiu. Este vorba despre: Interagro SRL, Intercereal SRL, Pensiunea Artemis SRL, Donau Fish SRL, așa cum se precizează în ordonanța anchetatorilor de la DIICOT. Domnița Niculae, care după divorț poartă numele de Radu, a mai rămas doar cu acțiunile din firmele Zahărul SRL, Zimnicea și Inter Garden. În rest, proprietățile imperiului clădit de Ioan Niculae sunt sechestrate sau gajate la diferite bănci. De altfel, și cu domeniul din Zimnicea, după ce a fost trecut pe numele Nicoletei Toncea, a fost dat garanție la bancă, fiind evaluat la 40 de milioane de lei.

De către Marian Buhociu