Inteligenta se poate masura prin teste standard care genereaza o valoare numita Intelligence Quotient sau, pe scurt, IQ. Un IQ sub valoarea 70 denota o deficienta mare de inteligenta, in timp ce inteligenta medie se situeaza unde in jurul valorii 100 si tot ce trece peste valoare de 130 este catalogat ca genialitate. Sunt multe dileme care apar in legatura cu aceasta inteligenta, unele cu adevarat uimitoare! Vom trece, insa, in revista 7 dintre cele mai frecvente intrebari legate de IQ.

1.La ce varsta IQ-ul isi atinge maximul?

Se pare ca la varsta de 25-29 de ani, oamenii ating valoarea maxima posibila a IQ-ului, iar dupa aceasta varsta inteligenta lor incepe sa intre in declin.

2.La nivel global, IQ-ul creste cu 3 puncte la fiecare deceniu?

Exista un fenomen numit fenomenul Flynn care evidentieaza faptul ca, datorita evolutiei calitatii vietii, IQ-ul mediu cunoaste si el o crestere medie de 2 sau 3 puncte la deceniu.

3.IQ-ul creste mai repede in tarile subdezvoltate?

Se pare ca in locurile unde creste mai repede nivelul de viata, cum ar fi tarile subdezvoltate care, in mod natural, evolueaza, IQ-ul creste mai repede la un deceniu decat in tarile dezvoltate. Mai mult, studiile evidentieaza faptul ca in tarile supradezvoltate apare tendinta de scadere a IQ-ului!!!

4.Stangacii au IQ-ul mai mare decat dreptacii?

Studiile si testele au dovedit ca stangacii au capacitatea de a finaliza mai repede testele de IQ decat dreptatii. Explicatia poate consta in faptul ca stangacii sunt obligati, inca din copilarie, sa se adapteze la o lume preponderent a dreptacilor, dezvoltandu-si astfel mai mult adaptabilitatea si EQ-ul. Deci, cu siguranta stangacii au EQ-ul mai dezvoltat decat dreptacii, dar nu neaparat si IQ-ul.

5.In cazul fratilor sau surorilor, IQ-ul este influentat de ordinea nasterii?

Desi statisticile arata ca, in multe familii, primul nascut are un IQ mai mare decat fratii sau surorile care il urmeaza, specialistii nu au putut trage o concluzie ferma si pertinenta in acest sens. Poate ca totul este legat si de faptul ca, in cazul primului copil, parintii sunt mai preocupati si mai atenti cu educarea si cresterea acestuia, in timp ce la al doilea copil ei devin mai relaxati.

 6.Inteligenta emotionala (EQ-ul) este mai importanta decat IQ-ul?

Da! Mai mult, inteligenta emotionala se educa si creste continuu, inca din primele clipe de viata. Ea este cea care ne ajuta sa ne adaptam situatiilor neasteptate, sa le facem fata cu zambetul pe buze si sa pastram o atitudine pozitiva. Desigur, atitudinea conteaza in tot ceea ce facem, astfel, o persoana cu un EQ dezvoltat, dar cu un IQ mai scazut, poate avea succes mai mare decat o persoana cu un IQ crescut, dar cu un EQ mic.

Sursa articol: Profitinfo.ro