Proiectul fotbalistic inițiat de Liviu Dragnea, care are ca scop substituirea Fotbal Club Rapid cu Academia de Partid, a fost finanțat generos la nivel de Liga 4. De unde au venit banii? Evident, de la firme apropiate Puterii care și în acest mod cumpără influență politică și obțin beneficii uriașe.

În turul campionatului 2017/18, principalul sponsor a fost Gruia Stoica prin intermediul GFR, dar în iarnă a făcut pasul înapoi. Astfel, Academia Rapid avea nevoie de o nouă sursă de bani. S-a încercat finanțarea ilegală de către Primăria Sectorului 1, dar proiectul în valoare de 1,6 milioane de lei a fost blocat în Consiliul Local al Sectorului 1.

Soluția s-a numit GREENFIELD, care a apărut pe spatele tricourilor lui Niculae, Pancu & Co, odată cu începerea returului. Proiectul imobiliar care ucide plămânul verde al Capitalei este dezvoltat de IMPACT SA, ai cărui acționari sunt GHEORGHE IACIU (49,48%), ADRIAN ANDRICI (15,24%), Swiss Capital (11,79%). Restul acțiunilor (23,49%) este deținut de alte persoane fizice și juridice.

Această finanțare a apărut brusc doar din dragoste pentru fotbal sau dezvoltatorul a primit ceva în schimb? Păi, a cam primit grupa mare!

Așa cum reiese chiar din documentele Adunării Generale a SC IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A “s-a aprobat incheierea unor contracte de donatie cu sarcini avand ca obiect suprafete de teren detinute in proprietate de Societate catre autoritatile competente in vederea construirii unor drumuri de acces in cartierul rezidential Greenfield, scoala si gradinita de stat, biserica, subunitate ISU, care sa deserveasca cartierul rezidential Greenfield Baneasa si zonele adiacente”.

Cu alte cuvinte, IMPACT SA a donat statului aproximativ 2 ha în diverse zone, iar statul prin instituțiile sale va contribui direct la creșterea profitului firmei private. Însă, până la construirea de școli și grădinițe, prioritate maximă este construirea unui mare bulevard care va tăia Pădurea Băneasa în două, ceea ce va reprezenta începutul sfârșitului pentru principala sursă de aer curat a Capitalei.

Academia de Partid bulevard Vadul Moldovei Greenfield
Primăria Sectorului 1 s-a angajat să construiască un bulevard în lungime de aproximativ 400 de metri, cu două benzi pe sens, drept prin inima Pădurii Băneasa, cu dedicație pentru finanțatorul Academiei de Partid

Accesul în cartierul Greenfield se face greoi, în principal din cauza dezvoltatorului care nu a respectat nici măcar parametrii propriului proiect, cu privire la utilități și căi de acces. Pentru a compensa s-a folosit ani în șir un drum forestier numit Vadul Moldovei. IMPACT D&C SA chiar a inițiat un proces în 2007 împotriva ROMSILVA, dar l-a pierdut în 2014.

Pentru a deschide drumul și, mai ales, pentru a beneficia de un bulevard la nivel de autostradă, firma cu sediul în Voluntarii lui Pandele a apelat la Primarii Firea și Tudorache. La finalul anului trecut, Primaria Sectorului 1 a solicitat, Primăria Capitalei a aprobat și toată lumea a fost fericită, inclusiv Academia de Partid. Astfel, banii pentru salariile lui Niculae, Maftei, Voicu, Vlada, etc au venit direct din ceea ce va fi măcelul Pădurii Băneasa, unde și alți proprietari de pădure așteaptă cu sufletul la gură startul defrișărilor masive.

Interesul procurorilor pentru Academia de Partid se pare că a fost stârnit din această direcție. Principalii doi acționari ai dezvoltatorului Greenfield se află printre principalii beneficiari din dosarul ANPR BICA. Mai trebuie spus că, ANDREI ANDRICI este principalul acționar al celeilalte echipe a partidului, cunoscută sub numele de cod CRAIOLGUȚA.

Încrengătura de interese dintre puterea politică și dezvoltatorii imobiliari este de notorietate, dar mai nou, de câțiva ani, a fost introdus în schemă și fotbalul, ca paravan. Astfel, dezvoltarea și finanțarea proiectului Academia de Partid va avea un cost și acesta va fi aerul bucureștenilor, prin raderea de pe fața Pământului a Pădurii Băneasa.

Curând, vom reveni cu ultimele manevre eșuate care au ca scop furtul numelui FOTBAL CLUB RAPID. Așteptam o poziție oficială, la fel ca majoritatea rapidiștilor care sprijină proiectul Academia de Partid, însă nimeni din conducere nu suflă o vorbă. Mucles, bă!

Autor: Florin Alboiu