Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciu Teritorial Tg. Mureș, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate Tg. Mureș efectuează 68 de percheziții domiciliare în toate județele României, inclusiv în municipiul București într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă informatică.

În fapt s-a reținut că începând cu anul 2013 mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv). În concret, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 — catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților. Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăți comerciale ambele cu sediul în Tg. Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust.

Reprezentanții societăților vizate în cauză, care s-au constituit într-un grup infracțional organizat, livrau pacienților în numele cărora decontau dispozitivele medicale cu codul C05 — catetere urinare, în general, doar scutece pentru adulți, produse de care aceștia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către C.N.A.S.

Din verificările efectuate până în acest moment se estimează prejudiciu de circa 10.000.000 lei, dar acesta va putea fi stabilit cu exactitate ulterior în urma administrării mijloacelor de probă specifice în cauză.

În continuare, la sediul DIICOT — ST Tg. Mureș, în primă fază, urmează a fi audiate circa 50 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale Tg. Mureș.

Acțiunea este efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — I.G.P.R., precum și al Serviciului Județean Anticorupție Mureș și al Direcției Generale Antifraudă Fiscală — Direcția Regională Sibiu.

La activități participă polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele vizate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

DIICOT Mures / Foto: colaj arhiva