În vremuri de criză, în care băncile încep să acorde cu timiditate noi împrumuturi, până și creditarea … a ajuns la mila Domnului. După afacerile cu lumânări, cărți bisericești și hoteluri, Mitropolia Moldovei și Bucovinei își deschide un „C.A.R.”.

Această „Casa de Ajutor Reciproc” va fi numai bună pentru clerici, dar și pentru mireni. Astfel, orice om care face dovada ca este creștin ortodox și are un venit stabil poate sa ceară cel mult 5000 de lei, cu 6% dobândă.
Ca sa poată intra pe piață, Mitropolia Moldovei își Bucovinei a pus în joc 300.000 de lei. Toți creștinii care vor să fie împrumutați trebuie să își găsească doi giranți, tot creștini și ei, iar rata la care se înhamă sa nu depășească jumătate din pensie ori salariu.

Suma maximă de 5.000 de lei trebuie returnată în doi ani. Dacă Dumnezeu vă ajută și vi se aprobă participarea, aveți de plătit o taxă de înscriere de 35 de lei și încă 30 de lei cotizația lunară, fie că luați credit, fie că nu. Apoi, primiți și un scadențar cu rata și dobânda.

Cei care vor să se împrumute chiar din prima lună de înscriere trebuie să pună în contul deschis la CAR o treime din suma solicitată. Deja sute de enoriași figurează pe lista de așteptare.
Profitul Casei de Ajutor Reciproc va merge direct în visteria bisericii. De exemplu, dacă într-o lună, 200 de creștini ortodocși ar lua câte 5000 de lei fiecare, profitul Domnului ar fi de 15.000 de euro.
 
Mitropolia a strâns bani ca să își facă CAR pentru ca celelalte afaceri au mers șnur. Și intră aici tipografiile, centrul de pelerinaj, hotelurile plus centrul de conferințe, numai bun pentru nunti și botezuri. Potențialii clienți sunt ușor mirați. Deși novici în branșă, oamenii bisericii văd în perspectivă.

Cei de la Iași au deja concurență. Și la Craiova există o casă de ajutor deschisă de Mitropolia Olteniei, iar în țară exista aproape 3.000 astfel de instituții. Desigur, nu ale bisericii…

Sursa foto: Digi24