Pe Gica Hagi l-am întâlnit, alături de fiica sa, Kira, în cadrul unui proiect-eveniment pentru Romania – 100deChipuri, care își propune sa scoată la lumina 100 de mari romani, contemporani cu noi. Aceștia sunt imortalizați prin lentilele unui aparat de fotografiat la rândul sau vechi de 100 de ani, deci din 1918. Pe lângă o fotografie inedita, aceștia vor lăsa în urma, generațiilor următoare, și câteva cuvinte despre ceea ce ii inspira, ce dorește romanilor ce ne vor urma. O adevărată capsula a timpului.

Hagi m-a frapat prin faptul ca vorbește cu o extrem de mare pasiune (în special despre fotbal), este foarte greu de întrerupt când își exprima opiniile și ideile și, mai ales, prin faptul ca nu face compromisuri, este dur/direct și nu “aleargă” niciodată pentru locul II.

“Dacă de maine, de exemplu, as renunța la tot și m-as face zidar, as face în asa fel încât sa fiu CEL MAI BUN zidar din lume! Trebuie sa gândești ca un victorios în orice!”, spune el, apăsat.

Gica Hagi are cea mai performanta școală de fotbal din Romania, și prima de altfel, unde sunt antrenați constant peste 80 de tineri. “II aleg DOAR pe cei mai buni, și talentul înseamnă extrem de mult. Fără talent nativ, degeaba muncești, dar și fără munca, degeaba ai talent. Si am ajuns sa îmi dau seama imediat cine va face performanta si pot sa iti spun, acum, ca in viitoarea echipa națională vor fi cel putin trei GENII, trei genii pe care le formez acum. Nu dau nume, nu ar fi frumos, dar peste câțiva ani aceștia vor fi căpitani”, punctează Gica Hagi.

Il întreb pe Hagi dacă tinerii de astăzi se înscriu in fotbal pentru alte motive comparat cu anii ’80 sau ’90 și, rapid, fostul căpitan al Echipei de Aur a fotbalului romanesc răspunde: “Daca ar face-o pentru bani, nu ar reuși. Banul este o consecință a orelor de munca, a valorii. Mentalitatea mea este sa AJUNGI cel mai bun, te naști talentat, dar trebuie sa muncești”.

Mentalitatea de ÎNVINGĂTOR vine cu munca multa, dar DACĂ nu o ai din NAȘTERE…”nu se CUMPĂRĂ, nu ȚI-o da nimeni!”.

De ce vine lumea la Hagi?

Il intreb pe Gheorghe Hagi de ce aleg tinerii sa se inscrie la academia sa de fotbal – cat este brandul sau personal, cat sunt rezultatele.

“Lumea vine la mine pentru ca eu le spun ca alături de mine le va fi cel mai bine. Oamenii vin pentru ca au văzut și faptele, și rezultatele – atât ale mele, cât și ale tinerilor instruiți de noi. Toți putem vorbi, dar cel mai bine este sa “te lauzi” cu ceva deja dovedit, nu înainte! Faptele vorbesc – multi se lauda, din păcate, înainte de a face ceva, eu prefer sa…povestesc”.

Dacă ar fi Ministrul Tineretului și Sportului…

…Gica Hagi ar face astfel incat Romania sa fie recunoscuta pe plan mondial si sa aiba echipe care sa fie #1 in Europa, spune omul de afaceri.

Cu toate acestea, Gheorghe Hagi nu face compromisuri – “Nici nu vreau sa aud cuvântul asta, compromisurile te…compromit! Si eu nu vreau asa ceva. Ministrul ar trebui sa facă proiecte, sa existe continuitate. Moto-ul meu este “m-am născut sa câștig, nu sa exist!”, și asta le-am spus și celor doi copii ai mei. Un ministru trebuie sa știe sa construiască un proiect câștigător!”, spune Hagi.

90% din lot este din Academie. Acum s-au luat ȘI ALȚII DUPĂ mine, dar ei dormeau CÂND eu investeam…

Il întreb pe Hagi dacă rentează Academia de Fotbal, din punct de vedere pecuniar. După un moment de gândire, campionul răspunde ca el nu a făcut-o cu gândul la rentabilitate.

“Am facut-o din pasiune, pentru a lasa ceva in urma mea! Romania trebuie sa scoata in evidenta pe cei care au ajuns numarul 1, pentru a se putea schimba, a se resuscita. Suntem incarcati cu energii negative, se vorbeste mult, multe can-can-uri, nimic concret si binele este dat la o parte. Acum simt ca doar raul este scos in evidenta si doar cei care doar vorbesc, fara a avea rezultate”, spune Gica Hagi.

Oricine face ceva in sport, pe plan international, face pentru Romania, pentru brandul de tara, considera Gheorghe Hagi. “Tu reprezinti tara! Dar dupa ce vii acasa si ti se da in cap…iti vine sa te duci. O sa plec si eu, totul are o limita, ce sa facem. Noi am venit, trecem…mergem…si apoi vin altii. Cui las Academia? Copiilor mei!”, spune Hagi, fara a oferi amanunte (mai) concrete.

Acum, spune Hagi, mai multe cluburi “s-au luat dupa mine, insa cand ei dormeau, eu investeam in tineri, in talente. Concurenta este buna insa, rivalitatea la fel. Din multime ies cei buni, si eu incurajez competitia – altfel ar fi monopol, iar monopolurile nu sunt benefice. Steaua, Dinamo, Craiova…existau, dar nu erau accesate, nu erau investitii. Acum s-au resuscitat, vazand ca 90% din lotul Nationalei este din Academie!”, spune Gica Hagi.

Secretul? Concept tehnic

In spatele succesului tinerilor “dati” de Academie se afla conceptul tehnic, matematic, “imprumutat” din occident. “Tehnicul este singurul aspect pe care-l poti dezvolta pana la perfectiune – te nasti cu talent, dar fara o parte tehnica, antrenamente clare, pe ore, pe minute…degeaba”.

“Eu muncesc 24 din 24 de ore, mintea mea gandeste intotdeauna sport. Visez sport. Cand ajungi la varsta mea si ai fost toata viata, de mic copil, pasionat de fotbal, de sport…nu mai scapi. Gandul la sport este singurul care ma tine in viata”.

Din stanga, fata lui, Kira Hagi, “protesteaza”: “Hai mai tata…mai suntem si noi”, spune tanara, razand.

“Eu nu vorbesc de lucrurile personale, acelea sunt pure, ale mele, in casa…iar in casa…fiecare face ce vrea, cum crede ca e mai bine. Fiecare cu filozofia lui”.

Investeste Guvernul in sport?

Zero barat, spune, apăsat, Hagi. “Toate angajările se fac pe grade de rudenie, pe prietenii, iar sportul nu face excepție. Nu se poate asa ceva… Când de la punctul A la punctul Z NU faci bine și nu este un parcurs sănătos, nu ai cum sa creezi sportivi care sa lupte cu adevarat și eficient pentru tine, pentru țară. Aici este cea mai mare problema – cine ne conduce nu are, de fapt, noțiunea de mândrie națională și a CONSTRUI oameni care sa ducă acest brand de țară”, spune Gheorghe Hagi.

Vor trebui sa AJUNGĂ ÎN semifinale! Altfel…nu ma bag! Nu-mi consum neuronii degeaba.

“Noi ceilalti suntem niste gaze. Oamenii de acolo, de sus, asa ne privesc – ca pe niste gaze. In rest isi fac ei jocurile lor, isi impart Romania cum doresc, au dat-o…iar noi…noi nu mai contam – cel putin pe sport suntem DEZASTRU. Rar se face cate ceva, si cand se face..vine cineva si striga faptul ca sunt prea multi bani si asa mai departe. Statul finanteaza politic doar pe-ai lor”, spune Hagi.

Gheorghe Hagi critică și impozitele extrem de mari pe care companiile romanești le plătesc către stat. “Eu plătesc 72% pe fiecare angajat, din luna februarie a anului acestuia. Este ENORM. Pe orice salariat. Si primă dacă dau, tot 72% dau către stat…pai ce-i asta?”.

Transferul lui Ianis Hagi

Recent, Ianis Hagi a fost cumpărat pentru suma de 2 milioane de euro, o suma foarte mare pentru fotbalul romanesc. “L-am luat înapoi pentru ca nu i se dădea șansa de a arata ce poate. Când nu joci…dispari, pur și simplu dispari! Bine ca am putut s-o facem pentru ca Ianis este top, top level. Si nu zic asta pentru ca este fiul meu, nu pun banii în afaceri care nu ar da randament, disociez CLAR business-ul si afacerile de familie”, spune, hotărât, Gheorghe Hagi.

“Eu ii sprijin toată viata (pe copii – n.r.), le ofer șansa de a se afișa, de a dovedi, însă dacă nu se descurca, dacă nu au talent și nu muncesc…nu am ce sa le fac. Eu doar te prezint, apoi TU dovedești dacă meriți sau nu, eu nu le bag în buzunar”, spune Gheorghe Hagi. “Academia doar sprijină pe cine are talent și vrea cu adevarat, fotbalist te faci tu!”.

Inainte de orice decizie foarte importanta, Hagi spune ca si-a educat copiii “sa intrebe. Intrebati pe cei mai in varsta, pe cei mai experimentati. Intrebatul nu costa! Eu imi zic parerea…dar tu decizi. Daca in viata nu stii sa intrebi, poti rata unele raspunsuri importante”.

Important este sa nu ramai doar cu ideea ta, pentru ca de aia ai prieteni, colectiv…dar deciziile le iei tu, după aceea. “Nu ai voie sa învinuiești pe nimeni în viata pentru decizii pe care TU le-ai luat, într-un final. Asa și cu Alibec – dacă rămânea la mine, era mare, mare rău… Eu i-am zis: eu sunt eu, tu ești tu, ești mare, ma asculți, ajungi. Dacă nu ma asculți…poți pleca. Daca tu nu crezi în mine, mentor și profesor… profesorii pentru mine au fost șefii mei! Asa i-am zis și lui Ianis: șeful tău este antrenorul tău! Asta nu înseamnă sa nu fii flexibil, deschide-te, nu sta izolat”.

Școala de fotbal a lui Gheorghe Hagi este, practic, o transpunere a celor internaționale, concepte tehnice preluate din Spania, Turcia etc. și transpuse în Romania.

“Metodica e clara si noi o dam antrenorilor, este precizie la mijloc, in fiecare zi se fac anumite antrenamente si nu ne abatem de la planul de business”.

Niciodată nu te simți inferior cuiva

Nu trebuie sa te lași complexat sau sa te simți inferior cuiva!, spune, răspicat, Hagi. Nici în fotbal, nici în orice altceva.

“Intri pe teren, oricare ar fi acela, dai ce este mai bun din tine. Dacă ne-au bătut, asta este, mergem mai departe, dam mana cu ei. Dar niciodată nu te simți inferior! Asa am fost eu și tot ce gândesc încerc sa pun în practica”, spune Hagi.

“La noi antrenorii au salarii exagerat de mari pentru Romania, net! Din care plătim 72% la stat, revenind… dar antrenorii trebuie sa fie focusați, concentrați doar pe a antrena, a forma. Cine e bun, ajunge departe, cine nu…”.

Gheorghe Hagi nu are in plan sa mai deschida un business in afara de Academia de Fotbal. “Hotelul l-am dat sotiei…eu ma axez doar pe sport, pe Academie”.

Urmează o carte semnată de Gheorghe Hagi

Gica Hagi subliniază ca a terminat de scris o carte care va fi lansata la anul, formata in jurul a patru “litere concept tehnic”: T R P si I. “Veți vedea, este ceva incredibil – stilul meu de fotbal, cum îl vad eu, viziunea. Sunt trecător, plec, las măcar o carte care se va numi Campionii Creează Campioni”.

De ce nu da, însă, rezultate echipa națională a României?

“Pentru ca nu avem rezultate la echipele de juniori”, explica, scurt, Hagi. “Noi trebuie sa construim, nu avem bani sa cumpărăm pe cei mai mari. Fondul problemei este de a forma, ca în anii ’80, când am trăit eu – eram selectați, școliți…și după ’90 s-a pierdut. Asta facem noi, la Academie, acum”.

Următoarea generație ne va depăși pe noi – “în 2020 o sa am 11 jucători la echipa națională. Si chiar dacă pleacă din țară, ei se vor întoarce la lotul național”.

“Eu m-am saturat de can-can-uri și de toate, deci nu mai pot! Vreau sa construiesc pentru Romania, asa cum TOȚI ar trebui sa facem!”, spune, apăsat si usor exasperat, campionul. “Hai sa trecem la treaba, hai sa muncim, hai sa formam – formarea înseamnă educație, scoală!”.

Gica Hagi subliniaza, inca o data, ca in 4 ani va construi o generatie mai buna decat a lui, cea din anii ’90, cand Romania ajungea in sferturile de finala ale Cupei Mondiale.

“Vor trebui sa ajungă în semifinale! Altfel…nu ma bag! Nu-mi consum neuronii degeaba”.

Hagi se autocaracterizeaza ca fiind un tip “cusurgiu, pragmatic si foarte exigent. Selectia este cea mai importanta insa, acesta este secretul succesul, apoi metodica. Antrenamentul meu e rupt din meci, nu predau ceva ce nu se intampla intr-un meci oficial”.

Gheorghe Hagi spune ca stie cine “va scoate capul” in urmatorii 3-4 ani. “Nu vreau sa spun insa cine vor fi. Acum descopar geniile si deja am trei. Imi impart tinerii, ca talent, in bine, foarte bine, extraordinar, fantastic si GENIU. Si am trei dintre acestia, cel putin”.

Așteptăm cu maxim interes o revenire în forță a echipei naționale si, dacă ar fi sa îl credem pe Gheorghe Hagi (si de ce nu am face-o?), undeva peste 2-3 ani, vom avea, după aproape doua decade, motive de mândrie.