Atentate la Bruxelles: O sută de ‘extremişti’, în medie, sunt reţinuţi lunar pe aeroportul Zaventem

Autorităţile belgiene reţin în fiecare lună, în medie, la aeroportul internaţional Zaventem o sută de persoane care prezintă un profil legat de radicalism, extremism sau terorism, relatează joi agenţia de presă Belga, la exact doi ani de la atentatele de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi şi peste 300 de răniţi.

”Graţie activităţii poliţiei noastre şi investiţiilor în tehnologie, aeroportul nostru este mult mai sigur decât înainte” de atentate, a declarat joi vicepremierul belgian Jan Jambon, ministru al securităţii şi afacerilor interne.

”După un anumit timp, am atins în medie 100 de reţineri în fiecare lună. În cea mai mare parte, nu este vorba, evident, de suspecţi de terorism, ci de persoane despre care poliţia are referinţe legate, într-un fel sau altul, de extremism şi radicalizare şi care din acest motiv figurează în baza de date a poliţiei”, a explicat Jambon.

În aceste condiţii, nu toate persoanele reţinute sunt ulterior arestate.

Atentatele de la Bruxelles din 22 martie 2016 au fost comise de trei atacatori sinucigaşi – Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, la aeroportul Bruxelles-Zaventem, şi Khalid El Bakraoui, în staţia de metrou Maelbeek. Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic.

AGERPRES/(AS – autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)