Un proiect de investiții prin parteneriat public-privat face obiectul unei decizii a Guvernului, care stabilește ce obiective vor fi construite prin această procedură.

Citește și: România, mai puțin dependentă de Rusia

„Venim cu un model nou de dezvoltare economică, adaptat contextului economic. Ne propunem să susţinem investiţiile prin angrenarea de resurse şi stimularea mediului de afaceri fără a pune presiune asupra bugetului de stat”, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan, la prezentarea inițiativei.

„De aceea am adoptat recent Ordonanţa de urgenţă a guvernului care modifică legea parteneriatului public-privat şi iată că astăzi suntem în măsură să anunţăm prima listă cu proiectele strategice care vor fi demarate în scurt timp pe noua legislaţie a parteneriatului public-privat”, a mai spus Ștefan.

SPRE REPUBLICA MOLDOVA

Autostrazi1

Unul dintre punctele de lucru vizează autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (Republica Moldova) și cuprinde 100 kilometri cale de rulare și un pod peste Prut.

Autostrada va face parte din Coridorul V și va fi inclusă în Masterplanul de transport, va asigura legătura Moldovei cu Transilvania și Europa. Pe lângă crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea mediului de afaceri, noua autostradă va contribui la dezvoltarea centrelor economice din Moldova, prin conexiunea la rețeaua de transport rutier a Europei.

DRUMUL PE LÂNGĂ VALEA PRAHOVEI

Autostrada Ploiești – Râșnov, reprezentând practic 109 kilometri peste Carpați, va realiza legătura dintre Capitală și Brașov, fiind conectată la autostrada București – Ploiești. Totodată, va contribui la dezvoltarea turismului și comerțului pe Valea Prahovei.

CONECTARE LA CORIDORUL IV

Autostrada Sudului (550 km) va avea ca puncte centrele socio-economice din sudul și sud-vestul țării (Alexandria, Craiova, Drobeta Tr. Severin, Lugoj), va conecta România la Coridorul IV pan-european, și va realiza legătura cu Serbia și Bulgaria, la podul de la Calafat. Guvernanții se așteaptă, prin construirea acestui obiectiv, la dezvoltarea turismului în Defileul Dunării, Munții Cernei și zonele balneare din această parte a țării.

REȚEAUA CELOR 15 SPITALE CFR

Harta3232spitale

Tot în parteneriat public-privat urmează să fie operată rețeaua de spitale CFR, cuprinzând unitățile din București (centrele Witting 1 și Witting 2), Ploiești, Craiova, Drobeta Tr. Severin, Timișoara, Brașov, Sibiu, Simeria, Cluj-Napoca, Oradea, Pașcani, Iași, Galați, Constanța.

Investitorul privat preia operarea celor 15 unități spitalicești cu 3.900 de angajați, investește în modernizarea lor și preia veniturile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru o perioadă de timp agreată în cadrul parteneriatului.

CAMPUS MEDICAL LA MOGOȘOAIA

campus2018medical

De asemenea, va fi amenajat complexul medical Carol Davila, pe o suprafață de 300 hectare, cu o suprafață construită de 130.000 metri pătrați. Acesta va avea 3.000 de paturi, 37 săli de operație, precum și parc de agrement, creșă, grădiniță, hotel pentru însoțitorii pacienților, centru comercial, facultate de medicină, cămine studențești, zonă de recuperare și sport. Complexul va fi situat în zona Mogoșoaia.