Îngrozitoarele detalii continuă să iasă la iveală din azilele groazei din Voluntari, unde bătrânii erau supuși abuzurilor și torturii în mod intenționat. Cel mai grav este faptul că autoritățile știau și totuși nu au mișcat un deget pentru a stopa teroarea bătrânilor.

Sărmanii bătrâni, neputincioși erau schimbați de scutece o dată la nouă zile, iar angajații se asigurau că li se oferă mâncare iute pentru a-i vedea suferind. Cei care nu se supuneau erau bătuți cu țeava.

Azilele groazei, noi detalii înfiorătoare: „Acela ar trebui strangulat mai repede”

Iată cum discuta unul dintre patroni despre un pacient:

Angajată: „Am uitat să-ți spun că la Martin… și-a scos cearșaful de protecție de pe saltea. Trebuie pus înapoi!”

Daniel Godei: „Cred că acela ar trebui strangulat mai repede decât…”

Angajată: „Cu cearșaful, eventual… (râde)”

Trei șefi de azile și un angajat din asistență socială, care au tolerat aceste orori, au fost închiși pentru o lună, în timp ce alți 11 implicați se află în arest la domiciliu. Documentele de propunere a arestării dezvăluie orori inimaginabile.

Frații Ștefan și Daniel Godei, patronii a trei cămine din Ilfov, care controlau centrele Armonia și Gabriel cel Viteaz, împreună cu fostul polițist judiciar de la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra, responsabil cu Casa Cora, au fost arestați pentru o lună. Alte 11 persoane implicate în aceste atrocități sunt în arest la domiciliu.

Stenogramele dezvăluie că bătrânii erau supuși constant abuzurilor, conform Știrilor Pro TV.

Angajată: „Da, i-am bătut pe ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu…”

Bărbat: „Poate-ți trage…”

Angajată: „Ce să dea, că le e frică de mine!”

Pentru a-și batjocori victimele, angajații azilelor le-ar fi strecurat ardei iuți și condimente picante în mâncare, chiar dacă majoritatea bătrânilor sufereau de diverse afecțiuni care impuneau un regim alimentar strict.

Bătrânii erau ascunși în timpul inspecțiilor

Ororile din centrele pentru bătrâni din Voluntari nu se opresc aici. Potrivit DIGI24, personalul azilelor acționa conform unui plan bine pus la punct.

Conform înregistrărilor procurorilor, zeci de bătrâni erau mutați în timpul nopții, deoarece numărul lor era mult mai mare decât capacitatea pentru care căminele obținuseră acreditarea și în raport cu numărul de îngrijitori.

Un angajat le-a spus procurorilor că, înainte de controlul de la ITM, oamenii erau mutați noaptea fie la Bălăceanca, fie într-o casă închiriată de administratori. Angajatul mai afirmă că administratorii i-au cerut chiar să ia zeci de bătrâni acasă.

„Mi s-a cerut să țin acasă 30 de pacienții”

„Mi s-a cerut să țin acasă pacienții de la centru, aproximativ 30 de persoane. Le-am spus că nu pot face asta, deoarece nu am spațiu”, a mărturisit angajatul. Acești bătrâni erau ținuți în afara azilelor până la încheierea inspecțiilor.

De asemenea, când avea loc un control din partea DSP, mâncarea alterată era ascunsă în garajul curții. Astfel, alimentele nu erau aruncate la gunoi, ci erau folosite în continuare pentru pregătirea hranei pacienților din centre.

Autoritățile au știut și nu au făcut nimic.

Sursa: newsweek.ro