Fostul președinte Traian Băsescu comentează în termeni duri scandalul referitor la mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și declarațiile liderului PSD Liviu Dragnea pe acest subiect, afirmând ca „un neisprăvit din Teleorman a făcut praf și pulbere 60 de ani de diplomație consistentă și inteligentă în Orientul Apropiat”.

El mai spune despre premier că „biata Dăncilă” este în postura „marionetei nevinovate”, iar despre ministrul de Externe Teodor Meleșcanu afirmă ca „este în situația ticălosului care își pune piciorul în ghips crezând ca scapă de responsabilitate”.

„Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf și pulbere 60 de ani de diplomație consistentă și inteligentă în Orientul Apropiat, în relațiile cu Israelul și cu tarile arabe. Cu siguranță, Dragnea nu are cum sa înțeleagă implicația declarațiilor lui. Dragnea a fost mânat pur și simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României. Biata Dăncilă este pur și simplu în postura “marionetei nevinovate”, dar cu putere, iar Meleșcanu este în situația ticălosului care își pune piciorul în ghips crezând ca scapă de responsabilitate”, scrie Băsescu într-o postare pe Facebook.

In opinia sa, decizia mutarii ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale in politica externa a Romaniei.

„Printre multe altele, odată cu declarația lui Dragnea, Romania a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atat pentru Israel cât și pentru toată Lumea Araba, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziția Uniunii Europene, creste riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în Romania și tarile arabe și Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relațiilor economice cu tarile arabe”, spune fostul președinte, care se întreabă „care din atribuțiunile președintelui Camerei Deputaților îl îndreptățesc pe acesta la o astfel de decizie”.

Băsescu afirmă că președintele Iohannis are obligația să acționeze și imediat și ferm.

Fostul șef al statului are și un Post Scriptum în care subliniază, „pentru amatorii de speculații”, ca este „un admirator al poporului evreu și al istoriei lui zbuciumate și un susținător fără rezerve al unei soluții de pace în Orientul Apropiat”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi seara la Antena 3 ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are “o valoare foarte mare pentru administrația americană”, deoarece Romania este al doilea stat după SUA care face acest lucru.

“Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectiva a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru putin important. Are valoare simbolica uriașă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolica pentru un stat care are o influenta nemaipomenita în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relații speciale de foarte multi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administrația americana”, a spus Liviu Dragnea.

El mai afirma ca Romania este al doilea stat care face acest gest după SUA, iar decizia va aduce beneficii României.

“Suntem practic a doua țară care facem acest lucru. Mutarea ambasadei la Ierusalim poate și cred ca va aduce niște beneficii pe termen și scurt, mediu și lung pentru Romania. Trebuie sa folosim această șansă uriașă”, potrivit acestuia.

Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță vineri Administrația Prezidențială, care subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide și cuprinzătoare și că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele și implicațiile politice externe ale acestuia”. Ministerul Afacerilor Externe precizează ca a fost lansat un proces de analiza și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include si consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare. Premierul Viorica Dăncilă spune ca a avut astăzi o discuție la telefon cu președintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, ca șeful statului va fi consultat si ca documentul este clasificat de către MAE.