Expulzarea a 60 de diplomaţi americani şi închiderea unui consulat în Rusia „marchează o nouă etapă în deteriorarea” relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a transmis joi seară Casa Albă, potrivit AFP.

Rusia a anunţat aceste măsuri anterior în cursul zilei de joi, ca răspuns la expulzările dispuse de Washington şi de aliaţii săi după otrăvirea fostului dublu agent rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

Expulzările decise de Moscova şi închiderea consulatului american de la Sankt-Petersburg „marchează o nouă etapă în deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi Rusia”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-un comunicat.

„Expulzarea în această săptămână de către SUA şi de către peste zece state partenere şi aliate din cadrul NATO a unor agenţi ruşi de informaţii sub acoperire a constituit un răspuns adecvat în faţa atacului rus pe teritoriul britanic”, a adăugat ea, subliniind că „răspunsul Rusiei nu este neaşteptat, iar SUA vor face faţă”.

Preşedintele american Donald Trump a autorizat această expulzare de diplomaţi ruşi fără precedent, chiar şi comparativ cu perioada Războiului Rece. Până recent, Trump a adoptat un ton în general conciliant faţă de omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce oficiali ai administraţiei sale au denunţat în mai multe rânduri acţiunile Moscovei, iar secretarul american al apărării, Jim Mattis, a încercat să liniştească aliaţii îngrijoraţi ai Washingtonului.

Decizia Rusiei este un răspuns dat măsurilor similare pe care Washingtonul le-a luat împotriva Moscovei într-un gest de solidaritate manifestat de SUA faţă de Marea Britanie în urma otrăvirii fostului dublu agent rus şi a fiicei sale în această ţară. SUA au expulzat 60 de diplomaţi ruşi şi au dispus închiderea consulatului Rusiei de la Seattle. AGERPRES/(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)