Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. Ea a mai avut un mandat de europarlamentar între 2009-2014 şi este susţinută de Liviu Dragnea.

Originară din Roşiorii de Vede, Viorica Dăncilă a prins căderea comunismului ca profesoară la Liceul din Videle. În politică a intrat în 1996, odată cu înscrierea în PSD. A obţinut prima funcţie în partid în 2005, când a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei, şi a continuat să urce treaptă cu treaptă ierarhia până ce, în 2015, a fost aleasă şefa tuturor femeilor social democrate.

De formaţie inginer petrolist, are un master în ştiinţe politice, obţinut în 2006, când avea deja 43 de ani. Este, în prezent, la al doilea mandat de eurodeputat.

Viorica Dăncilă, premierul propus de PSD: Sunt o fire optimistă și echilibrată.

Întrebată cu ce proiecte se mândreşte de când este europarlamentar, Viorica Dăncilă a evitat să dea un răspuns.

Viorica Dăncilă: Proiectele din Parlamentul European sunt pe site. Toate raportele, toate luările de cuvânt, toată activitatea.

. Într-un interviu acordat revistei Parlamentului European, Viorica Dăncilă a reuşit să nu dea niciun răspuns, apreciau jurnaliştii Politico.

 

Tot jurnaliştilor europeni, Viorica Dăncilă le-a spus că nu are niciun model în viaţă sau în politică: „Am preferat să observ și să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înțeleg punctele forte și slăbiciunile lor, să învăț din greșelile lor”, a spus deputatul european propus acum pentru conducerea Guvernului.