Sebastian Ghiță: Am perceput-o ca pe o avertizare/ Nici nu știu cum să mă păzesc

Fugit în Serbia de unde așteaptă să fie extrădat în România, Sebastian Ghiță a declarat, joi seara, la emisiunea Sinteza Zilei, că se simte „vizat și amenințat” și că se teme pentru viața sa.

”Din păcate nu e prima amenințare. Într-un interviu mi-a menționat numele direct și a spus că Sebastian Ghiță a greșit și continuă să greșească. Am perceput-o ca pe o avertizare. Da, mă simt vizat, mă simt amenințat, o să vorbesc cu avocații. Nici nu știu cum să mă păzesc. Ați văzut la Londra, cum l-au otrăvit serviciile rusești (n.r. – cazul spionului Skripal). De aceea am și fugit din România, vedeți că am avut și dreptate. Se vrea să se pună pumnul în gură, să sfârșească tragic, ce-o fi gândind acolo. Mai sunt și alți oameni care îmi vor răul, n-o fi doar Coldea, nu știu. Mulți îmi reproșează că nu am spus lucrurile din timp. La un post de televiziune am spus că un grup încearcă preluarea puterii în stat în mod ilegitim. Am depus o plângere la Parchet. Ați văzut că Inspecția Judiciară au validat înregistrările lui Vlad Cosma. Astăzi văd că public sunt amenințat cu moartea. Am văzut cum l-a amenințat pe Ponta” a spus Sebastian Ghiță la Antena 3.
Basescu: M-a șocat pur și simplu. Amenințarea cu Bibila, cu Iuda, nu e în regulă

Într-o intervenţie prin telefon la România TV, Băsescu a declarat joi seara că a fost şocat de discursul şi de ameninţările lui Coldea.

“Cred că a avut un text prost scris. Ameninţarea făcută la sfârşit nu are nimic în comun cu o dezbatere publică. Nu vă ascund că eu în mod repetat am cerut colaborare între instituţii. De aici probabil a plecat ideea protocolului, ceea ce în mod normal se întâmplă în toate statele, dar ideea e ca protocoalele să respecte legea.(…) Sincer, m-a şocat pur şi simplu povestea cu Iuda. (…)

E o ameninţare pe care ar putea să o utilizeze serviciul împotriva lor, ceea ce e nepermis. M-a şocat pur şi simplu. Ameninţarea cu Biblia, cu Iuda, nu e în regulă. Dacă are ceva de spus, să spună public, „L-am avut ofiţer pe X şi a încălcat statutul de ofiţer şi a vorbit public”. Nu aş vrea să speculez, dar cred că a fost prost sfătuit pentru ieşirea publică. Această ameninţare este inacceptabilă”, a declarat Traian Băsescu, citat de ProTV.

Sorina Matei: Daniel Morar este Iuda, personajul amenințat de Coldea

Jurnalista Sorina Matei, care a publicat în ultimele zile un interviu cu Daniel Morar și o serie de precizări făcute de acesta, susține într-o postare pe Facebook că personajul vizat de ameninţările lui Coldea ar fi fostul șef al DNA, actual judecător al CCR.

”În 2016, SRI/ Coldea credea, potrivit mai multor surse, după decizia 51 a CCR, că Daniel Morar este “Iuda”, pentru că a “trădat”, scoțând SRI din cercetarea penală, Morar fiind unul dintre puținii oameni care știau cu exactitate cum s-a infiltrat SRI în Justiție printr-o singură sintagmă “alte organe specializate ale statului”, pe care CCR a declarat-o neconstituțională.
În 2018, domnul Coldea, public și în văzul întregii lumi, reia aceeași acuzație halucinantă la adresa lui Daniel Morar, după ce a văzut că Morar a vorbit, amenintandu-l pe Daniel Morar că “nu o să sfârșească bine”.
Să ameninți public un judecător CCR, fost șef al DNA, este efectiv nebunie curată!!

Florian Coldea: Ca orice trădător, destinul i-a sfârșit tragic

Florian Coldea, fostul adjunct al directorului SRI, a amintit joi, după audierea în Comisia SRI, de povestea unui “celebru personaj biblic” care a trădat pentru “30 de arginţi”, afirmând că el constată cu îngrijorare faptul că “unii în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român”, transmite Agerpres.

“Aş vrea să reamintesc de un celebru personaj biblic, care în urmă cu circa 2.000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrul nu s-a putut repara şi răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul i-a sfârşit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii în mod vizibil practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba, mai mult, chiar par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la astfel de personaje. O să revenim cu alte explicaţii pe măsură ce vom lămuri şi alte aspecte cu membrii comisiei”, a declarat Coldea, după audierea din Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Moartea lui Iuda, două versiuni

Potrivit site-urilor specializate în probleme religioase, există două versiuni referitoare la modul în care ar fi murit Iuda. În timp ce Matei vorbeşte despre sinucidere, Faptele Apostolilor vorbesc că a fost vorba de un accident: a căzut şi trupul său s-a lovit de pământ. Matei afirmă că Iuda, căit de trădare, a mers ca să dea înapoi preoţilor cele treizeci de monede. În schimb, în Faptele Apostolilor nu a existat părere de rău, nici refuzare a banilor. Conform lui Matei, cu monedele restituite, preoţii au cumpărat un ogor al unui olar şi l-au folosit ca cimitir pentru evreii străini care mureau la Ierusalim. În schimb, textul din Faptele Apostolilor afirmă că ogorul a fost cumpărat chiar de Iuda. Matei punctează că ogorul cumpărat de preoţi erau un teren pustiu (în greacă, agron), în timp ce în Faptele Apostolilor se explică faptul că era o prăpastie (în greacă, jorion), în care Iuda a avut o moarte înspăimântătoare, căzând probabil de pe acoperiş. Pentru Matei, numele Ogorul Sângelui face aluzie la moartea lui Isus Cristos, dat fiind faptul că a fost cumpărat cu banii vânzării lui. Pentru Faptele Apostolilor, numele face aluzie la moartea lui Iuda, care a murit acolo în mod tragic, mai scrie portalul G4Media.ro.