Comisia Europeană va nominaliza șapte ţări pentru optimizare fiscală agresivă

Comisia Europeană va nominaliza miercuri șapte țări pentru măsuri fiscale care afectează echitatea pieței unice, a anunțat marți comisarul european Pierre Moscovici, citat de AFP.

„Pentru prima oară, Comisia insistă asupra problemei planificării fiscale agresive în cele șapte țări: Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta și Olanda”, a declarat oficialul european răspunzător de problemele economice și financiare, fiscalitate și vămi.

„Aceste practici dăunează echității, împiedică o concurență loială pe piața internă și măresc povara contribuabililor europeni”, a precizat Moscovici. El a insistat că rapoartele care vor fi publicate „se bazează pe examinarea aprofundată a regulilor fiscale şi pe indicatorii economici relevanți” din țările vizate.

„Dacă am recunoaște măsurile luate recent de unele din aceste state membre pentru adaptarea modelului lor fiscal, evident că rămân multe de făcut”. „Trebuie să acţionăm pentru ca o fiscalitate echitabilă să devină regula fără excepții”, a mai spus comisarul european.

Potrivit Comisiei Europene, evaziunea fiscală în Uniunea Europeană duce la nerealizarea unor venituri între 50 și 70 de miliarde de euro anual. Comisia anchetează acordurile fiscale încheiate de unele state cu concerne multinaționale, iar unele  țări au fost deja condamnate la recuperarea „avantajelor fiscale necuvenite” pe care le-au acordat. AFP reamintește ca exemplu Irlanda, căreia i s-a cerut în august 2016 să recupereze 13 miliarde de euro de la Apple.

AS – editor: Marius Hosu, editor online: Anda Badea