Procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, paraseste, marti, 27 februarie 2018, sediul CSM din Bucuresti, dupa ce a participat la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in care s-a discutat revocarea sa din functie. Ministrul Justitiei a anuntat saptamana trecuta ca solicita revocarea din functie a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, invocand in acest sens un raport in 20 de puncte. Sectia pentru Procurori a dat, marti, aviz negativ pentru revocarea Laurei Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA, decizia finala apartinandu-i presedintelui Klaus Iohannis. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare au anunţat că, înecpând de luni, instituţia face un control tematic la structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Controlul tematic a fost dispus prin Ordinul inspectorului şef nr. 37/2018, având la bază Hotărârea nr. 686 din 31 octombrie 2017 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea Raportului Inspecţiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 privind eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul acestei direcţii”, arată Inspecţia Judiciară.

Printre obiectivele verificărilor, se numără primirea, înregistrarea şi circuitul lucrărilor având ca obiect achitările definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017, evidenţa acestor activităţi, verificarea îndeplinirii obiectivelor înscrise în programele de activitate vizând perioada 2016 – semestrul I 2017 referitoare la situaţia achitărilor definitive înregistrate, verificarea situaţiei achitărilor definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul I 2017 la nivelul Secţiei judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, identificarea în fiecare caz a datei sesizării primei instanţe şi a momentului pronunţării soluţiei definitive, informările privind hotărârile definitive de achitare, întocmite în temeiul Ordinului procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind hotărârile definitive de achitare şi restituire, pronunţate de instanţe, dar şi măsurile dispuse de procurorii cu funcţii de conducere pentru organizarea activităţii privind achitările definitive înregistrate în perioada 2016 – semestrul 1 2017.

La începutul săptămânii trecute, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început un alt control la DNA, acesta având scopul de remediere a deficienţelor constatate la verificarea anterioară. Controlul a fost efectuat, potrivit instituţiei, în perioada 16-20 aprilie.

Autor: Firuta Flutur