Informațiile strânse până acum de oficiali și experți sugerează că „implozia catastrofală” a submarinului Titan ar fi putut avea loc încă din ziua scufundării, și că cei cinci pasageri au murit într-o fracțiune de secundă, dar cauzele dezastrului urmează să fie elucidate, scriu BBC News, CNN și New York Times.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de 10 ore până la epava Titanicului și înapoi s-a terminat cu moartea celor cinci pasageri ai submarinului care s-a aventurat duminică în apele Oceanului Atlantic, a anunțat joi seară Garda de Coastă a SUA, după patru zile de căutări frenetice a eventualilor supraviețuitori.

Concluzia oficială a fost formulată de contraamiralul american John Mauger, după ce un vehicul subacvatic operat de la distanță de o navă canadiană a găsit rămășițe ale submarinului Titan pe fundul mării, la aproape 4.000 de metri adâncime și la câteva sute de metri distanță de prova scufundată a Titanicului.

„Resturile corespund cu varianta unei implozii catastrofale a navei”, a spus Mauger, confirmând astfel un comunicat anterior publicat de compania OceanGate, care opera submarinul.

O implozie subacvatică se referă la prăbușirea bruscă, spre interior, a navei, care era supusă unei presiuni imense la adâncimea la care se scufunda.

La adâncimea la care se află Titanicul, presiunea este de câteva sute de ori mai mare decât cea pe care o resimțim la suprafață, a explicat pentru CNN Rick Murcar, directorul internațional de formare al Asociației Naționale a Scafandrilor de Peșteră.

Rezultatul a fost că submarinul a fost pulverizat aproape instantaneu, iar pasagerii au murit imediat.

O implozie catastrofală este „incredibil de rapidă”, având loc în doar o fracțiune de milisecundă, a declarat Aileen Maria Marty, fost ofițer de marină și profesoară la Florida International University.

„Totul s-ar fi prăbușit înainte ca oamenii dinăuntru să-și dea seama că există o problemă”, a declarat ea pentru CNN. „În cele din urmă, dintre multele moduri în care putem muri, acesta este nedureros”, a spus ea.

Regizorul James Cameron, un pasionat al scufundărilor la mare adâncime, care a coborât de mai multe ori la epava Titanicului și are legături puternice cu specialiștii din domeniu, a sugerat că submarinul ar fi avut de fapt senzori care ar fi putut să îi anunțe pe pasageri că există o problemă.

„Submarinul OceanGate avea senzori care să îi avertizeze dacă începe să se fisureze”, a declarat el pentru ABC News. Am înțeles, din interiorul comunității, că au aruncat balastul și că se întorceau la suprafață, încercând să gestioneze o situație urgentă”, a mai spus el, fără să dezvăluie sursa informațiilor.

Nu este clar la ce adâncime se afla submarinul Titan când s-a produs implozia și când a avut loc dezastrul, dar există indicii.

Epava Titanicului se află la aproape aproape 4.000 de metri sub nivelul mării, iar vehiculul subacvatic operat de canadieni a găsit o parte din resturile submarinului la aproximativ 480 de metri de epava Titanicului.

Potrivit datelor oferite de compania OceanGate, comunicarea cu submersibilul s-a întrerupt duminică, la o oră și 45 de minute de la începerea scufundării. Titan avea în general nevoie de aproximativ două ore pentru a ajunge pe fundul oceanului.

OceanGate a anunțat autoritățile tot duminică, iar operațiunile de căutare au început aproape imediat, deși echipamentele performante au ajuns la fața locului ceva mai târziu. Numeroase nave au căutat submersibilul pe o suprafață uriașă, fără succes însă.

O serie de zgomote, auzite marți la intervale de 30 de minute, au dat speranțe salvatorilor că pasagerii de pe Titan mai sunt încă în viață.

În cele din urmă, a fost nevoie de o misiune a unui vehicul performant operat de la distanță pentru ca orice speranță să fie spulberată: fragmentele submarinului se aflau chiar sub locul inițial al scufundării.

Abia după acest deznodământ a apărut o nouă informație, anume că Marina americană a detectat „o anomalie acustică ce corespunde unei implozii”, la doar câteva ore după ce Titan și-a început scufundarea, duminică.

Informația a fost împărtășită imediat cu Garda de Coastă a SUA, care a folosit-o pentru a restrânge aria de căutare, a declarat un oficial pentru CBS News. Dar nu este clar de ce această informație nu a fost făcută publică mai devreme. În orice caz, căutările au continuat.

Deoarece nu existau dovezi vizuale sau alte dovezi concludente ale unei defecțiuni catastrofale, a declarat un oficial al Marinei pentru New York Times, ar fi fost „iresponsabil” să se presupună imediat că cei cinci pasageri au murit, iar căutările au continuat, chiar dacă perspectivele păreau sumbre.

Se presupune că sunetul imploziei a fost detectat de sistemul secret de ascultare sonar cu rază lungă de acțiune al Marinei, care a fost dezvoltat inițial în timpul Războiului Rece.

Sistemul a fost creat în anii 50 pentru a detecta submarinele sovietice în adâncurile Oceanului Atlantic.

Detaliile precise ale operațiunilor actuale sunt clasificate.

Cât despre sunetele detectate marți de salvatori, un oficial de rang înalt al Marinei americane a declarat pentru CNN că acestea proveneau probabil de la o formă de viață naturală sau erau pur și simplu sunete emise de alte nave și ambarcațiuni care făceau parte din efortul de căutare.

Sursa: Libertatea.ro