Senatorul PNL Florin Cîțu anunță că va depune plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă, Viorel Ștefan și Eugen Teodorovici, în cazul în care suspendă contribuțiile către Pilonul II de pensii.

”În cazul în care vor merge în continuare cu acest proiect, este singura măsură pe care putem să o luăm. Voi semna eu primul și apoi voi chema și cetățenii să semneze”, a declarat Florin Cîțu pentru Ziare.com.

Senatorul PNL afirmă că este de așteptat să fie dată o ordonanță de urgență în cazul Pilonului II, ținând cont de faptul că suspendarea contribuțiilor va avea loc începând cu 1 iulie.

”Așa au făcut de fiecare dată. Legea Salarizării unitare nu și-a asumat-o Guvernul și au trimis-o la Parlament, pentru că nu voiau câțiva din Guvern să și-o asume, dar au făcut-o. La fel cu TVA defalcat, la fel cu Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) . Legile acestea mai mari ei nu și le mai asumă prin Guvern, pentru că unii nu vor să se expună și atunci și le asumă partidul.

Aici văd că deocamdată au pus-o pe Secretariatul Genelar al Guvernului, ceea ce este interesant. Nu prea se poate face așa ceva, dar au făcut-o. Dar este clar că proiectul este în programul de guvernare. Știam cu toții că va fi suspendat Pilonul II, dar nu se știa în ce formă. Ei așa fac de fiecare dată, nu își asumă proiectele și apoi ne trezim cu ele în Parlament, sau OUG, nu contează cine le face. Dacă suspendarea trebuie făcută de la 1 iulie, nu prea mai este timp decât prin ordonanța de urgenta”, ne-a explicat Florin Cîțu.

Președintele Comisiei Economice din Senat a adăugat că, dacă se decide suspendarea contribuțiilor către Pilonul II, administratorii fondurilor de pensii private sunt în pericol, dar și banii pe care noi îi avem la ei. Potrivit acestuia, există riscul că firmele care administrează banii cu care românii au contribuit la Pilonul II să se retragă din România.

”Dacă sunt omorâte contribuțiile către Pilonul II de pensii, administratorii nu mai au nicio rațiune de a exista în viitor, pentru că banii de acolo sunt deja investiți pe termen lung. Nu poți să mai faci randamente din ei. Și este posibil ca multe firme să se gândească să se retragă din România și să dea banii înapoi. Și, apoi, oamenii trebuie să decidă: îi investesc singuri sau fac cum vor guvernanții, care vor spune că mai bine îi bagă la Pilonul I. Astea sunt variantele, așa a fost și în Polonia și în Ungaria”, a mai spus Florin Cîțu.