Pe 8 iunie 2007, procurorul Olga Vrânceanu trimite Secției pentru cauze cu Minori și Familie de la Curtea de Apel un recurs în care indică 7 funcționari ai unor autorități publice, drept „cei care au sprijinit rețeaua de crimă organizată de la Shanghai”. Printre ei se apare Gabriel Predoiu, colonel SRI și fratele lui Silviu Predoiu, șeful operațional al SIE din 2005 și până azi.

”Inculpații au inițiat un grup de criminalitate organizată, șeful acestuia, Zhang Jian Jun, având posibilități financiare, precum și sprijin din partea unor funcționari ai unor autorități publice (cu titlu de exemplu, ofițeri de poliție Miclea Gheorghe, Predoiu Gabriel…)” Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală și pentru cauze cu Minori și Familie, Recurs la Dosarul 18209/3/2006

 • Gazeta a descoperit în arhivele instanțelor un document strivitor pentru mai mulți importanți ofițeri români!
 • În 2007, procurorul Olga Vrânceanu a trimis în fața judecătorilor Curții de Apel, Secția pentru Minori și Familie, numele câtorva dintre gradații suspectați de corupție.
 • Printre protectorii chinezilor se numără și ”Gabi SRI”, colonel SRI și fratele mai mic al șefului SIE!
 • Când Gazeta i-a publicat acum două luni și jumătate numele, Gabriel Predoiu a spus că ”eu serveam doar masa la restaurantul Shanghai, de cele mai multe ori împreună cu familia”.
 • În documentul descoperit de jurnaliști în arhivă și publicat azi, DIICOT afirmă cu totul altceva în fața Secției pentru Minori și Familie a Curții de Apel!
 • Nu mai e vorba doar de declarațiile martorilor sau de recunoașterea victimelor. Sunt afirmațiile clare ale procurorilor la adresa colonelului SRI și a altor ofițeri, prin care-i acuză de complicitate cu mafioții, de corupție și de sprijinirea proxenetismului infantil!

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Pe 31 ianuarie 2017, Gazeta Sporturilor dezvăluie că în dosarul public 18209/3/2006, caz de exploatare sexuală de minore și  de trafic de persoane, fetele l-au recunoscut pe un anume ”Gabi SRI”.

”ERAM OBLIGATE SĂ FACEM SEX DE 4-5 ORI PE NOAPTE ȘI CÂND ERAM ÎNSĂRCINATE”

Racolate din familii maramureșene sărace și sechestrate într-un apartament din București, victimele sunt obligate să se culce cu:

14-17ani aveau cinci dintre fetele ale căror nume se regăsesc în dosarul DIICOT

 • Șefii mafioți.
 • Compatrioții lor, afaceriști chinezi.
 • Ofițeri români care asigură protecția rețelei.

”Suntem silite să facem sex cu 4-5 oameni pe noapte, chiar dacă avem ciclu sau suntem însărcinate”, povestesc puștoaicele în fața procurorului Olga Vrânceanu, în decembrie 2005.

Filmările erau folosite ca să-i șantajeze pe toți cei care profitau de ele.

Sub îndrumarea mafioților, chiar fetele înregistrează scenele de sex,  pentru:

 1. Șantaj, uneori declanșat rapid, în cazul afaceriștilor chinezi.
 2. Probe compromițătoare de păstrat în cazul oficialilor din structurile statului român.

Cum o parte a fetelor sunt minore, vulnerabilitatea este implacabilă: imaginile ar deveni motiv de încheiere a carierei și de închisoare pentru cei filmați pe CD-urile bine ascunse de chinezi.

Mafioții Mihai, Wang Yan și ceilalți capătă un control definitiv asupra a zeci de ofițeri români șantajabili!

În același timp, chinezii au relații cordiale cu politicienii lor și cu cei români.

Chinezii Mihai – Zhang Jian Jun (stânga, în gri, indicat de o săgeată galbenă) și Wang Yan – Alexandru Ioan (două săgeți galbene) își inaugurează afacerea de la China Town cu premierul Emil Boc și cu ambasadorul Chinei, Liu Zengwen (dreapta, cravată albastră)

ȘARMANTUL ”GABI SRI”

Printre cei recunoscuți de fetele sechestrate se numără misteriosul ”Gabi SRI”.

”Gabi SRI” frecventează localul ”Shanghai”, care nu era doar bordel cu minore, ci și epicentrul traficului cu cetățeni chinezi care traversau ilegal România spre UE.

Unul dintre martorii feminini ai epocii îl descrie pe ”Gabi SRI”, pentru ziar, drept ”un bărbat bine, șarmant și extrem de gentil”.

Fetele sechestrate de la ”Shanghai” știu doar că tipul lucrează la SRI.

E adevărat.

Dar, ca și cum ar mai fi nevoie, lucrurile stau mai rău de atât!

ESTE FRATELE MAI MIC AL DIRECTORULUI SIE

”Gabi SRI” este identificat de către DIICOT drept ofițerul Gabriel Predoiu.

Legăturile sunt primejdioase.

Gabriel Predoiu, 57 ani, este colonel SRI și, totodată, fratele mai mic cu doi ani al lui Silviu Predoiu, directorul Serviciului de Informații Externe!

Pe 31 ianuarie, când ziarul publica figura lui Gabriel Predoiu în fișele de recunoaștere, cei doi frați, ofițeri SRI și SIE, reacționează imediat.

„Gabi SRI”, așa cum era cunoscut Gabriel Predoiu la Shanghai, în fișele în care a fost identificat de victimele rețelei conduse de chinezi

”ACTIVITĂȚI SPECIFICE”

”Directorul Silviu Predoiu și-a amintit ceva, în sensul că fratele i-ar fi spus câteva lucruri, mai demult. Dar acel caz s-a rezolvat. Instituțiile s-au lămurit că fratele domnului Predoiu era acolo pentru activități specifice”, răspunde SIE prin șefa comunicării.

Ceea ce, în limbajul oamenilor obișnuiți, se traduce prin afirmația că ”Gabi SRI” era acolo pentru că era infiltrat în activitatea chinezilor!

Publicul se înfurie.

Spre seară, șeful SIE revine și transmite, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV: ”Răspund doar pentru faptele mele”.

GABRIEL PREDOIU: ”NU AM AVUT NICIUN FEL DE TANGENȚĂ CU REȚEAUA DE TRAFIC DE MINORI”

”Gabi SRI” iese și el public printr-un comunicat.

Ofițerul neagă orice legătură cu ceea ce se întâmpla la ”Shanghai” și lasă să se înțeleagă că va da Gazeta în judecată.

”Nu am avut niciun fel de tangență cu rețeaua de prostituție sau trafic de minori, nu am fost niciodată la „salonul de masaj”. În schimb, da, am fost client relativ constant al restaurantului din acea locație, pe care îl frecventam mai ales în compania familiei, adică împreună cu soția și copilul meu”, afirmă el.

”Mi-am construit cariera prin muncă. Am prețuit întotdeauna statutul meu de ofițer si precizez că mi-am onorat, prin rezultate, acest statut”Gabriel Predoiu, ianuarie 2018

Mai mult, colonelul își introduce propria fiică minoră în discuție ca să motiveze, cu o emoție suplimentară, absurditatea că ar putea face așa ceva.

”Din acest motiv și pentru că sunt tatăl unei fete care la acel moment era adolescentă, refuz chiar și să mă gândesc că m-aș fi putut preta la „faptele de care sunt acuzat” Gabriel Predoiu, ianuarie 2018

Copii minori și familia, cu asta se apără Gabriel Predoiu. Cu ei mergea, spune el, la restaurantul ”Shanghai”.

Numai că o altă femeie, procurorul Olga Vrânceanu, nu vrea ca lucrurile să se stingă în tăcere.

DESCOPERIREA DIN DOSARUL DE RECURS!

Pe 8 iunie 2007, DIICOT se adresează Curții de Apel București.

Cazul ajunge la Secția a II-a Penală și pentru cauze cu Minori și Familie.

Procurorii contestă verdictele blânde de la Tribunalul București, prima instanță: capii rețelei, chinezii Mihai și Sam, primiseră câte cinci ani de închisoare.

20de ani era maximul de pedeapsă pe care-l puteau primi, prin lege, cei din rețea

Olga Vrânceanu rezumă cazul pentru completul de recurs de la ”Minori și Familie”.

Subliniază cât de grav e ceea ce au făcut chinezii, în complicitate cu ofițerii români care i-au protejat.

Folosește cuvântul ”mafie” și explică felul tipic în care rețeaua ”Shanghai” s-a infiltrat în structurile statului, cumpărând oameni, corupîndu-i și obținând, la schimb, servicii și imunitate. 

Totul prin exploatarea sexuală a 10-15 fete, dintre care 5 minore.

În pagina 22 a motivelor de recurs, Olga Vrânceanu exemplifică:

”Din actele și lucrările dosarului și din modalitățile în care au fost săvârșite faptele reținute în sarcina fiecărui inculpat prin rechizitoriu rezultă că inculpații Zhang Jian Jun, Zeng Zhi Ping și Curelea Irina Niculina au inițiat un grup de criminalitate organizată, inculpatul Zhang Jian Jun fiind coordonatorul și șeful acestuia și totodată și cel care avea posibilități financiare, precum și sprijin din partea unor funcționari ai unor autorități publice (cu titlu de exemplu ofițeri de poliție – Miclea Gheorghe, Predoiu Gabriel, Brânduș Mihai Sorin, Craiu Ion, comisari de Gardă Financiară – Cioclea Cezar George, Marinache Ștefan Aurelian, Zeamă Alexandru Eduard”.

DOCUMENT TRIMIS LA SECȚIA DE MINORI ȘI FAMILIE

Magistratul folosește expresia ”cu titlu de exemplu” pentru că protectorii mafioților sunt mult mai mulți. 7 nominalizează ea, dar 14 erau fișați de SRI, poliție și DIICOT și mulți alții în convorbirile mafioților!

Olga Vrânceanu simte nevoia să insereze măcar aceste 7 nume în documentul ajuns în fața judecătorilor de la Secția pentru Cauze cu Minori și Familie, act care se găsește astăzi în arhiva Tribunalului București.

Printre persoanele cu funcții în stat, enumerate că au acordat sprijin mafioților proxeneți, apare cel al lui ”Gabi SRI”, care e trecut drept ofițer de poliție, deși era angajat al SRI.

DIICOT pregătește, după cum procurorul Vrânceanu menționase în finalul Rechizitoriului,investigarea lor într-o acuzare separată.

Numai că dosarul acestor ofițeri suspectați de corupție avea să fie clasat, în 2009, fără să se mai caute nicio probă!

Și ceea ce rămâne e doar o investigație jurnalistică.

PARTE DIN PROTECTORII CORUPȚI AI REȚELEI

Generalul cu patru stele Silviu Predoiu, de patru ori șef interimar al spionilor români, poziție pe care o deține și azi. 

Pe 18 noiembrie 2005, Silviu Predoiu devine adjunct al directorului SIE. Cum un politician e șeful formal al SIE,  Predoiu ocupă, de facto, prima poziție de comandă a fabricii de spioni.

La doar o lună după numire sa, destinul le joacă fraților o festă: pe fotografia mezinului Gabriel Predoiu pune degetul,  ”fără ezitare” și ”după ce a privit cu atenție planșa”, una dintre fetele nevoiașe și chinuite, obligate să se prostitueze la ”Shanghai”!

Prima oară doar asta am găsit în dosar, pentru că nu descoperisem actul de recurs.

Astăzi, odată cu fraza din documentul de recurs, înțelegem și de ce apare Gabriel Predoiu în dosarul DIICOT.

 • Nu pentru că era ”un client al restaurantului, împreună cu familia”, cum pretinde colonelul SRI!
 • Nu pentru că derula ”activități specifice”, cum a comunicat fratele său, generalul SIE Silviu Predoiu.

Nu.

Conform DIICOT, care a lucrat alături de SRI și de Poliție la identificarea ofițerilor corupți, Gabriel Predoiu face parte din grupul celor care și-au trădat uniforma și au ajutat rețeaua de mafioți apropiați Ambasadei Chinei să se dezvolte în România!

CAPTIVI ÎN PÂNZA DE PĂIANJEN

Tot acum publicul cunoaște, din datele contractelor tipărite de ziar, că rețeaua ”Shanghai” nu s-a oprit în 2005.

Judecată indulgent de justiție sau cauționată, prin mușamalizare, în cazul ofițerilor români, pânza de păianjen s-a dezvoltat.

Ea i-a legănat în promisiuni otrăvite pe oficialii ținuți captivi, oameni vulnerabili și compromiși, înveliți în drumul corupției de mătase.

Chiar când SRI a zis ”Stop, joc!” și a intervenit încă o dată, în 2013, împotriva unuia dintre lideri, Wang Yan, o forță de deasupra a acționat ca să salveze rețeaua.

Ambasada, Beijingul și politicul din România au continuat să-i protejeze pe chinezi.

Mafia a crescut, înspăimântând, deopotrivă, fostele victime minore, pe compatroții chinezi care muncesc cinstit aici și pe cetățenii români.

CINE UITĂ, NU MERITĂ!

Azi, rețeaua e prosperă.

O parte dintre ofițeri din lista înaintată de DIICOT către tribunal, precum ”Gabi SRI”, s-au pensionat liniștiți, pe pensii speciale.

Alții ocupă poziții importante, sunt înalți magistrați la Curtea Militară de Apel sau funcționari prin primării, cu bugete de sute de milioane de euro pe mână.

Iar unul dintre chinezii demascați de martorii din dosar pentru violența și metodele sale de șantaj, Wang Yan, și-a pus semnătura prin care compania chineză Merlion cumpără întreaga producție de cupru a României, până în octombrie 2019!

Totul a fost construit pe suferința unor fete care au fost la momentul nepotrivit în locul nepotrivit.

Iar locul nepotrivit se numește România.

Acesta este, fără nicio dramatizare, și motivul pentru care continuăm să-i aducem, nume după nume, în fața publicului, pe toți cei implicați.

Am început să publicăm acum aproape trei luni și vom continua cît e nevoie.

Timp există berechet.

Măcar cei care urmează, cei care se gândesc să procedeze la fel, indiferent ce origini sau pașaport au, că sunt ofițeri din București sau spioni din Shanghai, să știe. 

Când faci rău copiilor nu poți scăpa așa, alunecând în tăcere.

Nu vei fi uitat niciodată!