Gabriela Firea a declanșat miercuri un uriaș scandal mediatic, alimentat și întreținut de televiziunile subordonate PSD, pentru ca protocolul de la Palatul Cotroceni nu i-a permis sa stea „în primu rând”, alături de Dăncilă și de ceilalți miniștri. Cea care a pus-o la punct pe Firea la Cotroceni a fost Delia Dinu, șefa protocolului de la Administrația Prezidențială.

Firea i-a acuzat pe cei din cadrul Protocolului că au încercat să o „izoleze” pentru a nu da mâna cu președintele Iohannis, ca au „decupat-o” din înregistrările video și, mai mult, au „agresat-o”.

Șefa Protocolului de la Palatul Cotroceni este Delia Dinu.

„Delia Dinu, șefa protocolului de la Cotroceni, cea care i-a transmis lui Firea ca la recepția Administrației Prezidențiale nu te porți ca la cârciuma din Voluntari. Deși în gradină există copaci, nu e voie sa te sui în ei…
O doamnă. Delia Dinu, bineînțeles”, a scris jurnalistul Mircea Marian pe Facebook.

CV-ul Deliei Dinu este impresionant.

Conform paginii de internet a Administrației Prezidențiale, Delia Dinu (n. 1976) este licențiată a Facultății de Drept „Simion Bărnuțiu” Sibiu, 1999 (Universitatea „Lucian Blaga”). A activat in cadrul Serviciului de Protecție și Pază în perioada 2000-2012. În perioada aprilie 2005 – mai 2008 și-a desfășurat activitatea în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protocol al Administrației Prezidențiale. In perioada mai 2008 – august 2012 a coordonat Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale. In august 2012 a fost numita Consilier de Stat la Compartimentul Protocol al Administrației Prezidențiale. A participat la Conferința Globala a Șefilor de Protocol – Washington 2012 și Conferința Globala a Șefilor de Protocol – Seul 2014.

A fost decorată de M.S. Regele Albert II al Belgienilor in iulie 2009 cu Ordinul Coroanei in Grad de Comandor, de E.S. Domnul Traian Băsescu, Președintele României in decembrie 2009 cu Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, de Alteta Sa Eminentisima Principele Fra’ Matthew Festing, Marele Maestru al Ordinului Suveran Militar de Malta in februarie 2013 cu Ordinul Crucea cu placa „Pro Merito Melitensi”, de E.S. Domnul Traian Băsescu, Președintele României in decembrie 2014 cu Ordinul National „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, și de E.S. Domnul Anibal Cavaco Silva, Președintele Republicii Portugheze în octombrie 2015 cu „Ordinul de Merit” în grad de Comandor.

Delia Dinu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 1 iulie 2016.

Autor: IOANA HURDEA