Expoziţia de pictură „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri”, a artistului fotograf Zoltan Lorencz, a fost vernisată marţi în foaierul Sălii Savoy a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

„Este o expoziţie de pictură citadină. Eu o încadrez într-un stil, aş putea spune, şi experimental pentru că eu fiind fotograf am încercat să lucrez cât mai fotografic, dar în acelaşi timp într-o tehnică foarte impresionistă, cu culori care mi-au venit foarte rapid la îndemâna pensulei. Lucrările de aici dau impresia că sunt foarte lucrate, dar acestea sunt făcute foarte rapid faţă de o lucrare normală de pictură. Eu am cu totul alt stil, sunt suprarealist, abordez aceste teme”, a declarat, pentru AGERPRES, Zoltan Lorencz.

Expoziţia cuprinde instantanee bucureştene, temele principale fiind clădiri şi locuri din Capitală.

Zoltan Lorencz a spus că parte din lucrări le-a realizat la faţa locului, iar pe celelalte le-a făcut acasă după fotografii realizate cu telefonul sau tableta.

„Zoltan Lorencz este un pictor cunoscut şi recunoscut, care se află la a patra expoziţie personală, într-un stil care-i aparţine, într-o gândire care îl caracterizează. (…) El face o pictură în care adaugă ceea ce o fotografie nu i-ar folosi, nu i-ar aduce la-ndemână. (…) Este o pictură altfel decât cea care se conectează la o realitate palpabilă, vizibilă, greu de comentat. (…)” a afirmat criticul de artă Marius Tiţa.

„O expoziţie despre Bucureştiul de azi şi Micul Paris de ieri sună provocator şi această provocare te face să te întrebi oare ce am punea să spunem, să facem, să arătăm despre un subiect ca Bucureştiul etern şi Micul Paris care se îndepărtează din ce în ce mai tare de realitatea acestor zile. Artistul Zoltan Lorencz are o calitate extraordinară: vede acolo unde noi trecem de multe ori fără să vedem nimic, sau să vedem nişte contururi vagi, şi vede cu dragoste. Pentru el aceste locuri din Bucureşti nu sunt numai nişte străzi, nişte clădiri, nişte oameni, ci nişte locuri pline de viaţă, de farmec, pe care ne invită să le descoperim. Faptul că este fotograf se vede din prima. Pictura lui pare să treacă prin obiectivul aparatului fotografic, dar cel ce este în spatele aparatului fotografic cu sensibilitatea umană îşi spune cuvântul”, a declarat Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Expoziţia de pictură „Bucureştiul de azi, Micul Paris de ieri” conţine 46 de lucrări. Acestea pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 700 de lei şi 2.000 de lei.

Expoziţia va fi deschisă în foaierul Teatrului Tănase până pe 28 februarie, urmând ca după aceea să fie itinerată la Paris, au anunţat organizatorii.

Eveniment prezentat de Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) , Vasile Muraru, director artistic Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Ligia Necula, realizator Radio România Cultural, solistă All’s Choir, Marius Tiţa, critic de artă,
„Sunt un călător în timp şi menirea mea în această viaţă este să OPRESC TIMPUL într-o imagine” – Zoltan Lörencz.

PARTENERI: Fundaţia DIGNITAS, PRIMĂRIA MUNCIIPIULUI BUCUREŞTI, TEATRUL de REVISTĂ “Constantin Tănase” Bucureşti, Asociatia SMARTART
SPONSORI: „Cramele Mărăşoiu”; „Cumpana”, „Stephen Mouse”

NEWSR.RO A FOST PARTENER MEDIA A ACESTUI EVENIMENT