Expoziția ”Louvre la Teheran”

Expoziția ”Louvre la Teheran”, care debutează la 6 martie, este cea mai mare expoziție organizată de un muzeu occidental în Iran și, totodată, un eveniment cultural și diplomatic de anvergură pentru ambele ţări. Vernisajul coincide cu marcarea a 80 de ani de existenţă a Muzeului Național al Iranului, care a fost creat la cererea iranienilor de către arheologul și arhitectul francez Andre Godard, potrivit www.louvre.fr.

Organizarea expoziției este doar unul dintre rezultatele acordului semnat de Muzeul Louvre cu ICHHTO – organizația însărcinată cu muzeele și patrimoniul cultural în Iran, cu prilejul vizitei președintelui iranian Hassan Rouhani în Franța în ianuarie 2016.

Conținând circa 50 de piese de artă de anvergură din diferite departamente ale Muzeului Louvre și din Muzeul Delacroix, expoziția ilustrează bogăția diversității colecției din prestigiosul muzeu francez, un patrimoniu cultural mondial și național de neprețuit ale cărui opere ce provin din civilizații și ere diferite atestă universalitatea spiritului creator, indică un comunicat de presă al muzeului parizian.

”Louvre la Teheran” oferă un demers retrospectiv asupra colecțiilor variate ale muzeului de la data înființării în 1793 până la cele mai recente achiziții. Expoziția este desfășurată în cadrul a două departamente: Departamentul Antichităților Orientului Apropiat pentru piesele ce datează din mileniul 5 î.Hr. până în secolul 7 d.Hr. și în cadrul Departamentului Artei Islamice pentru piesele din perioada de început a Islamului și până în secolul al 19-lea. Colecția Departamentului Antichităților Orientului Apropiat este desfășurată în zece camere, oferind vizitatorilor un itinerariu cronologic, iar colecția Departamentului Artei Islamice este prezentată pe două nivele ale muzeului, combinând perspectiva cronologică cu cea geografică.

Concomitent cu expoziția de la Teheran, Muzeul Louvre prezintă la Louvre-Lens expoziția ”The Rose Garden: Masterpieces of Persian Art from 19th Century”, despre dinastia iraniană Qajar care a condus Iranul din 1786 până în 1925.

Cooperarea Muzeului Louvre cu Teheranul a început în 1884, în planul săpăturilor arheologice, când autoritățile iraniene dădeau un decret prin care autorizau excavațiile arheologice de la Susa sub coordonarea arheologului francez Marcel Dieulafoy precum și transmiterea potențialelor artefacte în Franța. În 1888, au fost amenajate la Muzeul Louvre primele încăperi destinate unei expoziții iraniene. În 1928, arheologul și arhitectul francez Andre Godard a pus bazele Serviciilor Arheologice în Iran, pe care le-a condus până în 1960, şi al Muzeului Național al Iranului, al cărui proiect l-a realizat. Până în 1973, colecțiile iraniene de la Louvre au continuat să fie îmbogățite pe baza excavațiilor arheologice, iar de la acea dată şi până astăzi prin achiziții sau donații. AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Daniela Juncu)