Potrivit luju.ro, este vorba despre dosarul în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a confirmat, în octombrie 2015, redeschiderea urmăririi penale față de Lucian Papici, dispusă prin ordonanță 2303/C/2015 a Procurorului General al României, Tiberiu Nițu, într-un dosar al DIICOT Hunedoara. La acea dată, Înalta Curte a dispus că Lucian Papici poate fi urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de violare a secretului corespondenței și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, după ce ar fi primit de la o firmă care producea și comercializa softuri spion un dispozitiv pe care l-ar fi plantat apoi în telefonul soției pentru a o spiona.

Într-un răspuns acordat Lumeajustitiei.ro vineri, 13 aprilie 2018, Direcția Națională Anticorupție a precizat că în dosarul nr. 212/P/2015 al DNA, dosar la care a fost reunit dosarul nr. 2/D/P/2010 în care Papici era vizat pe motiv că și-ar fi spionat soția cu un soft spion, a fost clasat la dată de 13 aprilie 2017. Potrivit precizărilor DNA, soluția de clasare a fost luată de procurorii de la Structura centrală în baza art. 6 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penală, respectiv “fapta nu există“.

Dosarul nu a fost însă la DNA de la început. Ținând cont de dispozițiile ÎCCJ, Lumeajustitiei.ro a solicitat, inițial, DIICOT să comunice în ce stadiu se află dosarul privindu-l pe Lucian Papici în care ÎCCJ, în cauza nr. 3229/1/2015, a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 2/D/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — D.I.I.C.O.T. — Serviciul Teritorial Hunedoara.

DIICOT a răspuns, în data de 29 martie 2018, pentru luju.ro, că în baza deciziei ÎCCJ, a fost infirmată soluția de neîncepere a urmăririi penale față de Lucian Papici, iar apoi cauza a fost trimisă la DNA pentru a fi reunită la dosarul nr. 212/P/2015 al acestei unități.

Lumeajustitiei.ro prezintă și minuta ÎCCJ prin care a fost redeschis dosarul pe numele lui Papici.

Ce prevede Codul penal pentru infracțiunile pentru care ICCJ confirmase redeschiderea urmăririi penală față de Lucian Papici:

Art. 302 alin. (2) privind violarea secretului corespondenței care prevede: “Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicații se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Art. 365 Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice:

“(1) Fapta persoanei care, fără drept, produce, importă, distribuie sau pune la dispoziție sub orice formă:

a) dispozitive sau programe informatice concepute sau adaptate în scopul comiterii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360-364;

b) parole, coduri de acces sau alte asemenea date informatice care permit accesul total sau parțial la un sistem informatic, în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Deținerea, fără drept, a unui dispozitiv, a unui program informatic, a unei parole, a unui cod de acces sau a altor date informatice dintre cele prevăzute în alin. (1), în scopul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute în art. 360-364, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”