Generalul cu patru stele Marin Badea Dragnea împlinește 95 de ani și se ține formidabil pentru vârsta lui.

Deși nu mai calcă la fel de apăsat ca în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, când s-a întors în România pe tancurile sovietice, are încă atitudinea și tonul unui comandant de oști. De altfel, în piept i-a fost prinsă, nu demult, o decorație de stat a Federației Ruse.

Despre Marin Dragnea − originar din Teleorman, chiar din satul Moromeților, Siliștea-Gumești −, se spune că i-a fi unchi lui Liviu Dragnea. Unii, mai mult, cred că generalul ar avea legătură cu pătrunderea actualului lider PSD în cercurile puterii.

De aceea, când l-am întâlnit joi, 26 aprilie, la adunarea solemnă a Asociației Naționale a Veteranilor de  Război (căreia, poate surprinzător, îi este președinte) − după un discurs în care, la fel de surprinzător, își exprimase dezaprobarea față de președintele Camerei Deputaților −, l-am întrebat direct dacă cel pe care îl mustrase este sau nu nepotul lui.

 „N-aude nepotul dumneavoastră!”

După revoluție, istoria personală a generalului Marin Badea Dragnea a fost un subiect de presă consistent, chiar și înainte de ascensiunea celuilalt Dragnea, președintele PSD.

Pentru că, spre deosebire de mulți camarazi de-ai săi, el nu a deplâns niciodată prizonieratul din lagărele sovietice și nici nu a condamnat vreodată Rusia sau politica Moscovei.

A povestit cum a ieșit din lagăr în echipament militar, cum s-a alăturat Diviziei „Tudor Vladimirescu”, constituită la inițiativa lui Stalin, și cum s-a întors în țară să contribuie la instaurarea noului regim.

Până în ’89 a îndeplinit o seamă de funcții înalte, printre care cea de șef al Comitetului Olimpic Român, iar din 1990 până astăzi este președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război care își sărbătorește ziua, anual, la 29 aprilie.

Miercuri, 25 aprilie, Marin Dragnea a primit o distincție − fără să fie prezent − de la primarul Sectorului 2, Mugur Toader. La ceremonie, alți veterani au povestit că nonagenarul era internat în spital să facă infiltrații. 

Joi, 26 aprilie, el și-a reintrat în atribuții, susținând un discurs de aproximativ o oră într-una dintre sălile Cercului Militar Național.

Imaginea de la adunarea solemnă de joi, 26 aprilie Cel în costum este secretarul de stat Nicolae Nasta. Foto: Lucian Muntean

În cuvântarea sa, generalul Dragnea le-a mulțumit oficialilor din Guvern și din Parlament pentru că au plecat urechea, de-a lungul timpului, la solicitările celor care și-au pus pieptul în bătaia gloanțelor. 

„Am întreprins în acești ani demersurile amintite în scopul instituirii Zilei Veteranilor de Război.

Dintre toate categoriile sociale ale țării, multe erau încununate cu o zi festivă, numai noi − cei care în anii grei pentru țară ne-am pus pieptul în bătaia gloanțelor − nu beneficiam de o asemenea cinstire.

Am fost, în sfârșit, împărtășiți − ca să folosesc un termen religios ortodox românesc”, a spus Marin Dragnea în discursul său.

„Generația noastră − a adăugat el − a oprit cu piepturile ei loviturile crâncene pentru independența, unitatea și suveranitatea României de ieri, de azi și de mâine”.

Cuvinte de aleasă prețuire au primit, fără să fie numiți, membrii Guvernului, ai Parlamentului, dar și veteranii prezenți la adunarea solemnă de la Palatul Cercului Militar.

Însă, a continuat Marin Dragnea, la un astfel de eveniment trebuie rostite și adevărurile grele.

Așa că, vizibil supărat, generalul s-a lansat într-o critică aspră la adresa lui Liviu Dragnea.

„Stimați prieteni, onorată asistență, stimați camarazi, stimate doamne, suntem la un eveniment festiv, omagial, în care, de obicei, sunt evocate mai ales evenimentele de mare rezonanță sufletească. Realitatea, însă, mă obligă să fac și referiri la unele neplăcute pentru noi.

În ziua de 27 martie 2018, a avut loc o ședință festivă a Parlamentului, de celebrare a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu țara-mamă. Care o fi aia? Nu e România?”, a pufnit, disprețuitor, generalul.

„Am rămas stupefiat constatând că Asociația Națională a Veteranilor Români nu a fost invitată la o asemenea manifestație!

Auzi, băi, președinte de la Camera Deputaților?! Se aude? Poate aude…”

Din sală, cineva a întrebat:

− Dragnea? 

Altcineva a intervenit:

− N-aude nepotul dumneavoastră!

Generalul a ignorat rumoarea stârnită și a continuat, de această dată pe un ton mai calm:

„Dar poate vede prin mass-media. Am rămas, așa, stupefiat.

Adică noi, cei care am sângerat pentru eliberarea Basarabiei, nu am meritat să ne aflăm și noi în acea sală a Parlamentului, mai ales că unii dintre noi la Parlamentul ăsta am pus niște cărămizi ca militari? În Parlamentul unde stau deputații și senatorii.

Nu mai comentez, decideți dumneavoastră. Este observația mea personală legat de acest eveniment”.

Joi, 26 aprilie: adunare solemnă a veteranilor de război, la Palatul Cercului Militar Național. Foto: Lucian Muntean

 „Nu mi-e rudă, dar mă mândresc cu Liviu Dragnea”

Rumoarea s-a stins odată cu discursurile care au urmat și, mai ales, după ce Nicolae Nasta, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, a promis că vor fi reparate inegalitățile de venituri care există între diferitele categorii de pensionari militari.

La finalul evenimentului, ne-am dus să facem cunoștință cu generalul Marin Dragnea și să-i adresăm întrebarea.

În ciuda vârstei înaintate, are o voce de bariton și o statură și mai impunătoare când se ridică de pe scaun.

În urmă cu nici doi ani, România liberă a publicat un articol în care Liviu Dragnea era întrebat dacă știe să fie rudă cu generalul, iar el răspundea:

Da. Se pare că da, dacă îl cheamă tot Dragnea și este din Teleorman… Nu știu sigur, că nu am arborele genealogic…

Întrebarea noastră − pe aceeași temă − îi smulge un zâmbet.

„Nu mi-e rudă, dar e din Teleorman, cu mine. Eu sunt din Siliștea-Gumești, dar mă mândresc cu el, cu Liviu Dragnea. Rudenia e că e din Teleorman”.