Holding de interese înfiinţat de Firea. Una dintre cele 22 de companii înfiinţate la iniţiativa Gabriela Firea şi deţinută de Consiliul General se va ocupa de asigurarea energiei termice pe timp de iarnă în locuinţele bucureştenilor. Compania Municipală Energetică Bucureşti SA este condusă de pensionarul Mihai Ardenel Vasile. 

Compania înfiinţată în luna iunie 2017 este deţinută de Municipiul Bucureşti prin Consiliul General (cu 99,99996%) şi Oraşul Popeşti-Leordeni şi Comuna Chiajna, fiecare localitate cu 0,00002%. Anul acesta, compania a primit o majorare de capital de aproape 300 de milioane de lei de la Consiliul General al Capitalei.

Proiectele companiei

Compania Municipală Energetică Compania are ca obiecte de activitate producția, transportul, distribuția și comercializarea energiei electrice, precum și producția și distribuția gazelor.

Potrivit documentului de motivare a înființării  firmei, Compania Municipală Energetică are printre scopuri construirea unor centrale noi în cogenerare, care să alimenteze zonele de consum RADET situate la distanțe mari față de CET-urile ELCEN, construirea unui incinerator de deșeuri,  modernizarea centralei termice Casa Presei și atragerea de finanțări externe și investiții private pentru dezvoltarea sistemului energetic al Bucureștiului. Printre administratorii nou-înființatei societăți se numără Sorin Chiriță.

Manager al Capitalei și administrator special al RADET, Mihail Ardenel Vasile, fost șef al Direcției Tehnice din RADET și Laurențiu Bulimar, fost acționar la firma HCI Environment, specializată în studii de impact asupra mediului.

Compania Municipală Energetică București S.A. estimează venituri de 140 milioane lei din care din vânzarea de energie termică către RADET circa 29 milioane lei, din mentenanța Arenei Naționale – 8 milioane lei, înlocuire țevi RADET – 78  milioane lei.

Potrivit actului constitutiv, compania are drept obiect principal de avctivitate furnizarea de abur, iar comercializarea de energie electrică şi de gaze naturale era doar un obiect de activitate secundar.

Conducerea companiei

Directorul societăţii este Ardenel Mihai Vasile, ia administratorii sunt Sorin Chiriţă, Mihai Marinescu, Horia Necula, Adrian Iordache, Sebastian-Ioan Hotca şi Mihaela Laura Trifan.

Sebastian Ioan Hotca deţine firma Cosette&Prichindeii din Tunari şi este un avocat din Satu Mare, căsătorit cu judecătoarea Crina Corina Monea. Hotca este un fost membru al Particului Conservator, numit în 2015 secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Mihai Marinescu este un inginer la Metrorexn care a ajuns administrator al companiei energetice.

Horia Necula a fost acţionar în firma Forenerg, radiată între timp, alături de alţi profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti. De altfel, Horia Necula este şi el profesor doctor la această unitate de învăţământ superior.

Adrian Iordache
Adrian Iordache

Un alt administrator este Adrian Ionescu. El este unul dintre cei mai vechi și cei mai importanți funcționari din Primăria Capitalei. El lucrează la “Juridic” încă de pe vremea lui Traian Băsescu, a fost unul dintre  apropiații lui Adriean Videanu, dar și ai lui Sorin Oprescu. Iordache a rămas șef la “Juridic” și sub mandatul Gabrielei Firea.

Mihaela Laura Trifan este şi ea un administrator al companei. Aceasta a fost în trecut consilier superior la Agenţia Naţionale pentru Achiziţii Publice. Soţul său este Bogdan Trifan, avocat şi administrator la RATB.

Sorin Ioniţă, un al administrator, este şi city-managerul din Primăria Municipiului Bucureşti.

Directorul companiei este Ardenel Mihai Vasile, un pensionar conform declaraţiei de avere. El a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc. El este acţionar în societatea Arden-El Net care are cifră afaceri zero în ultimii cinci ani, însă societatea are datorii deja de peste 100.000 de lei li cheltuieli anuale de peste 10.000 de lei.

Holding de interese înfiinţat de Firea

Reamintim că societatea Compania Municipală Energetică Bucureşti a fost înfiinţată în iunie 2017 la iniţiativa Gabrielei Firea. Firma face parte din holdingul de 22 de societăţi propuse de primarul Capitalei pentru a rezolva problemele
de dezvoltare a oraşului.

În primul an de activitate, aceste societăţi s-au remarcat doar prin majorări de capital, majorări prin care capitalul public a fost trecut în patrimoniul acestor companii, şi prin salarii imense acordate administratorilor, directorilor  şi chiar angajaţilor. Raportul de activitate al acestor societăţi este aproape zero la capitolul realizări palpabile. Conform unor date puse la dispoziţie de consilierul general PNL Ciprian Ciucu, rezultă că această companie a cheltuit  cu membrii consiliului de administraţie, administratori şi cenzori o sumă de 110.440 lei. A beneficiat de o majorare de capital de aproape 300 milioane de lei în cursul acestui an. Salariul mediu al unui angajat din cei 73 este de 5.9000
de lei.

Opoziţia din Consiliul General a catalogat că aceste companii au fost înfiinţate doar pentru a servi interesele Gabrielei Firea. Astfel, aceste societăţi ar forma holdingul de interese înfiinţat de Firea.

De către Marian Buhociu