Prim-ministrul interimar Mihai-Viorel Fifor a discutat astăzi, 19 ianuarie 2018, la Palatul Victoria, cu o delegație a American Jewish Committee (AJC), condusă de președintele acestei organizații, David Harris, despre relația României cu Statele Unite, inclusiv cooperarea în cadrul NATO, relația cu Statul Israel și rolul AJC în susținerea dialogului României cu cele două țări la nivel politic.

Premierul interimar a subliniat rolul strategic al României în zona Mării Negre, angajamentul ferm al țării noastre față de relația transatlantică și ca membri ai Alianței Nord-Atlantice, amintind deopotrivă și relația foarte bună dintre România și Statul Israel.

”România a fost și va rămâne un partener strategic de încredere al SUA și un aliat solid în cadrul NATO și ne dorim consolidarea relatiilor cu Israelul”, a afirmat prim-ministrul interimar, Mihai-Viorel Fifor. Șeful interimar al Executivului a trecut în revistă elemente concrete ale participării României la acțiunile NATO și potențialul economic al țării noastre, având în vedere faptul că România a avut în ultimii doi ani cea mai mare creștere economică dintre țările Uniunii Europene.

Membrii delegației române au discutat cu reprezentanții American Jewish Committee despre candidatura României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), fiind amintit interesul major al investitorilor americani pentru România, manifestat în contextul Forumului Trade Winds, desfășurat în octombrie 2017, la București.

Alte subiecte evocate în cursul întrevederii au fost proiectul inaugurării unui Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în București, precum și referiri la exercitarea de către România a președinției Consiliului UE, din primul semestru al anului 2019.

Din delegația guvernamentală română prezentă la convorbiri au făcut parte ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru, secretarul de stat Ramona Lohan și președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, George Băeșu.

La întrevedere a participat, de asemenea, președintele Federației Comunităților Evreiești din Românie, Aurel Vainer.