Judecătorul Cristi Danileţ anunţă, joi, că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Inspecţia Judiciară după declaraţiile preşedintelui PSD Liviu Dragnea referitoare la influenţarea unui judecător suprem.

„Azi am sesizat CSM şi Inspecţia Judiciară cu privire la cele semnalate de Liviu Dragnea in legătură cu influenţarea unui judecător suprem”, a scris Cristi Danileţ, pe Facebook.

În sesizare, magistratul transmite că sunt două aspecte ce trebuie lămurite de urgenţă.

„Primul aspect, grav: întâlnirea dintre Preşedintele Camerei Deputaţilor cu un ofiţer activ al serviciilor de informaţii pentru a discuta de un caz privind mai multe persoane fizice aflat pe rolul instanţei supreme. Aici ar trebui să intervină CSM pentru a atrage atenţia asupra instituţiilor statului în legătură cu implicarea voluntară a unor ofiţeri în discuţii şi analize despre justiţie.Al doilea aspect, mult mai grav: declaraţia cum că unul dintre judecătorii cauzei ar fi fost influenţat în soluţia sa. În aceste condiţii, Inspecţia Judiciară trebuie să se sesizeze: să îl audieze ca martor pe Liviu Dragnea pentru a indica numele ofiţerului de informaţii, acesta din urmă să fie audiat ca martor pentru a indica numele celui care a făcut influenţa şi asupra cui, iar judecătorul în cauză şi restul membrilor din complet să fie audiaţi. Dacă totul a fost o minciună, trebuie ca CSM să iasă public să arate acest lucru, iar independenţa completului de judecată şi reputaţia profesională a fiecărui membru al completului să fie apărate”, se arată în sesizarea transmisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Inspecţiei Judiciare (IJ).

Sesizarea judecătorului vine după ce Liviu Dragnea l-a acuzat pe Klaus Iohannis că este implicat direct în condamnarea sa, susţinând că un ofiţer dintr-un serviciu secret i-a spus că „am rezolvat un judecător, lucrărm în continuare”.

Întrebat dacă este de părere că preşedintele este în spatele condamnării sale, Dragnea a spus: „Da, este părerea mea. Este a doua condamnare fără probe şi total nevinovat. Primeam avertizări, ai grijă cu legea offshore, cu minting, pentru că deranjezi şi va influenţa decizia judecătorilor, că sunt presiuni pe judecători. E un ofiţer care mi-a zis că «am rezolvat un judecător, lucrăm în continuare». Nu îi dau numele, e militar, dacă ţine la onoare şi nu vrea să stea cu piatra pe inimă să spună, că mâine i se poate întâmpla lui. Ofiţer din serviciile secrete”, a mai spus liderul PSD.