Deputatul PSD Catalin Radulescu reactioneaza in timp ce paraseste sala de plen a camerelor reunite ale Parlamentului, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura initiate de Partidul National Liberal (PNL) impotriva guvernului, joi 23 octombrie 2017, la Palatul Parlamentului. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ”actul legislativ nu-l poate dicta nişte state sau nişte ambasadori”, ci îl face poporul prin aleşi şi că îl va chema în Parlament pentru a da explicaţii pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a replicat critic. El le-a transmis ambasadorilor statelor partenere că ar trebui să fie îngrijoraţi de statul paralel din România şi de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, să le facă plângere penală pentru înaltă trădare.

”Eu luni dimineaţă o să depun o interpelare, o să fac şi o declaraţie politică marţi dimineaţă. O să fac o interpelare către ministrul de Externe Meleşcanu să văd şi eu ce demersuri face dânsul, să văd şi eu dacă nu era normal să facă primul demers dintre noi. Dânsul trebuia să facă acest demers, să cheme pe ambasadorul Klemm şi să-i spună: Domnule ambasador, dumneata nu respecţi lucruri elementare, dumneata uiţi că eşti într-o ţară străină, dumneata nu înţelegi că nu poţi să exprimi public, ci să vii să le discuţi cu mine, ca ministru de Externe. El (Hans Klemm – n.r.) îşi bate joc, el crede că noi suntem vreo colonie a Statelor Unite. Nu suntem colonia nimănui. Suntem o ţară independentă. Actul legislativ nu poate să-l dicteze nişte state sau nişte ambasadori. Actul legislativ îl face poporul român prin aleşi”, a declarat Cătălin Rădulescu, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că-i va cere lui Teodor Meleşcanu să răspundă întrebărilor personal în Parlament.

”În primul rând îl voi întreba dacă a făcut vreun demers ulterior acestei chestiuni, dacă a făcut vreun demers de a-l invita să aibă o discuţie şi să-i spună că nu respectă chestiuni fundamentale. (…) Condamn grav imixtiunea acestor ambasade şi a acestor ambasadori, în primul rând a ambasadorilor – persoane fizice, în treburile interne ale ţării noastre. Convenţia de la Geneva nu le permite acest lucru. Dacă iniţiatorul acestui demers este dl. Klemm (Hans Klemm, ambasadorul SUA în România – n.r.), faimosul ambasador, dacă face de capul lui sau l-a informat pe preşedintele Trump. Pe de altă parte, tot dânsul, împreună cu ceilalţi ambasadori, nu respectă Carta Naţiunilor Unite, care spune că nu au voie să intervină în treburile interne, în actul legislativ, nici direct, nici indirect. Am mari rezerve că vorbesc în numele statelor respective”, a mai spus Rădulescu.

Deputatul social-democrat a lansat critici la adresa ultimilor miniştri de Externe.

”Noi am fost foarte tari în decursul istoriei în diplomaţie prin miniştrii de Externe pe care i-am avut. Se pare că nu-i mai avem, că am devenit foarte moi. iată că ajungem să avem miniştri de Externe cărora le e teamă să mai reacţioneze, să-şi apere ţara”, a conchis social-democratul.

Ştefănescu, către ambasadori: Ar trebui să vă îngrijoreze statul paralel. Poate vă face Orban plângere

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, le-a transmis ambasadorilor statelor partenere că ar trebui să fie îngrijoraţi de statul paralel din România şi de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, să le facă plângere penală pentru înaltă trădare.

„Îi rog pe distinşii parteneri din ambasade să analizeze o situaţie: dacă în viitorul apropiat, în urma recepţiilor sau întâlnirilor pe care le organizează, nu există riscul ca domnul Ludovic Orban să facă vreo plângere penală pentru trădare de ţară, iar DIICOT să deschidă o anchetă penală, doar pentru că invitaţii conspiră şi spionează împreună cu gazdele din ambasadă. Pentru că stimaţi ambasadori, asta se petrece în România.Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj şi înaltă trădare de ţară, motivul fiind întâlnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel şi putere ocultă în România, şi asta ar trebui să vă îngrijoreze şi pe dumneavoastră”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că cei 12 ambasadori ar trebui să fie îngrijoraţi sau preocupaţi şi de protocoalele secrete încheiate între SRI şi instituţiile din sistemul judiciar românesc.

„Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea Protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, Protocoale care au arătat existenţa unor mecanisme total ilegale şi total în afara Constituţiei. Acele Protocoale care puneau magistraţii într-o relaţie de subordonare faţă de câţiva şefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau şi spânzurau în România”, a completat Ştefănescu.

Social-democratul a asigurat pe ambasadori că toate modificările la Codul de procedură penală au fost făcute pentru transpunerea directivei UE cu privire la prezumţia de nevinovăţie.

„Trebuie să îi asigur pe distinşii reprezentanţi ai celor 12 ambasade că toate amendamentele aduse la Codul de Procedură Penală au fost formulate având la bază următoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive şi general obligatorii); punerea în acord a legislaţiei penale naţionale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România)”.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii, transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice paşi înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor”, se arată în mesajul comun.

Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

Autor: Gabriel Pecheanu