MAE: Ziua Femeii – un prilej de a reafirma angajamentul României pentru eliminarea discriminării de gen

Ziua Internațională a Femeii este un prilej de a reafirma angajamentul României pentru promovarea drepturilor femeilor și eliminarea discriminării de gen, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis vineri AGERPRES.

„România recunoaște că dezvoltarea durabilă și armonioasă a societăților noastre nu se poate realiza decât cu deplina participare a femeilor. La nivel internațional, țara noastră susține realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, inclusiv a celui privind egalitatea de gen”, arată sursa citată.

Potrivit MAE, Ziua Internațională a Femeii reprezintă, în cadrul Organizației Națiunilor Unite, „un prilej pentru a reflecta asupra progreselor realizate în promovarea rolului femeilor în societate și recunoașterea contribuției lor pentru dezvoltarea societății moderne”.

„Este, totodată, o recunoaştere a drepturilor femeilor pentru care generaţii de femei au luptat cu convingere şi tenacitate şi o condamnare neechivocă a discriminării şi violenţei care îşi fac încă simţită prezenţa în lume”, subliniază MAE.

Ziua Internațională a Femeii a fost evocată pentru prima dată de organizațiile sindicale la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea în America de Nord și în Europa.

Această celebrare a dobândit o dimensiune globală, în etape succesive – în 1910, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume; în 1913 a fost aleasă data de 8 martie pentru această sărbătoare; în 1977, ONU a proclamat Anul Internațional al Femeilor; perioada 1976 – 1985 a fost declarată Deceniul ONU pentru condiția femeii; în 1977, s-a adoptat, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, Ziua Internațională a Femeii.

AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiță, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)