Mărturie incredibilă a unei cunoscute gimnaste: „M-am dat accidentată înaintea finalei olimpice. Trăind în România… Am muncit atâţia ani pentru acel moment şi mi-a fost luat”. Larisa Iordache confirmă episodul: „Asta s-a decis. Eu nu am fost de acord”

Moment uluitor povestit marţi seară de Diana Bulimar, fostă componentă a lotului olimpic de gimnastică. Sportiva a dezvăluit la reality-show-ul Exatlon că a fost forţată să se retragă înaintea finalei de la bârnă din cadrul JO de la Londra pentru a-i lăsa locul Larisei Iordache.

Diana Bulimar, constrânsă să se dea lovită pentru a-i ceda locul Larisei Iordache: „Am muncit atâţia ani pentru un moment care mi-a fost luat”

Bulimar a rupt tăcerea la 6 ani de la Jocurile Olimpice de la Londra, spunând că i s-a furat un vis. După ce a prins ultimul loc calificabil în finala de la bârnă, Diana a fost constrânsă să declare forfait pentru ca Larisa Iordache, care era prima sub linie, să concureze în locul ei. La acea vreme, oficialii români au susţinut că cele două gimnaste au luat decizia împreună, întrucât Larisa avea o notă de plecare mai mare. Iată care este, de fapt, adevărul:

„Eu am prins o singură Olimpiadă, cea de la Londra, în 2012. Luasem deja o medalie şi mă calificasem într-o finală olimpică. Din fericire sau din păcate, colega mea, care era mai bună ca mine, era următoarea. Şi, trăind în România şi putând să se facă uşor schimbări, m-am dus la doctor să mă dau accidentată şi să concureze ea în locul meu. Nu ştiam ce să simt, dintr-o parte eram atacată.

Familia îmi era alături şi trebuia să îşi dea acceptul pentru acel fapt, care nici până în momentul de faţă nu a fost semnat. Părinţii mei nu şi-au dat acordul. Colega mea Larisa a primit şansa, mă bucur că a avut-o şi a trăit ce a trăit pe bârnă. Simţeam că sunt moartă, aveam 14 ani de gimnastică, simţeam că am muncit atâţia ani pentru acel moment şi mi-a fost luat”, a fost declaraţia explozivă făcută de „Didi” la Exatlon.

Larisa îi dă dreptate Dianei şi o contrazice pe Mariana Bitang: „Am hotărât ca nimeni să nu mai treacă peste cuvântul nostru pe viitor”

Larisa Iordache a recunoscut, cu francheţe, că s-a făcut o mare nedreptate. Prietenă bună cu Diana Bulimar, nici măcar ea nu a fost de acord cu stratagema respectivă: „Cum a zis şi Gogo (n.r. – Diana Bulimar), trăim în România şi s-a decis să concurez eu în locul ei. Au fost nişte motive, nu aş vrea să le spun, însă eu nu am fost de acord. Mi-ar fi plăcut să fiu într-o finală a mea, însă i-am luat şansa Dianei.

I-am zis că nu doresc să îi iau locul, pentru că şi eu, dacă eram pusă în situaţia ei, aş fi luptat pentru locul meu. (…) Au fost nişte momente grele pentru amândouă. După ce s-a terminat concursul, am hotărât să nu nu mai facem aceleaşi greşeli pe viitor şi nimeni să nu mai treacă peste cuvântul nostru, să încercăm să facem dreptate”, a fost reacţia Larisei pentru Kanal D.

În 2012, Mariana Bitang, antrenoarea echipei, declara la TVR că a fost voinţa Dianei Bulimar să se retragă: „Diana a avut o discuţie cu Larisa după calificare şi a spus că mai bine îi cedează locul în finală pentru că nu are o notă de plecare extrem de valoroasă. Larisa Iordache are o şansă pentru că Diana Bulimar a făcut un gest incredibil de frumos. Mă bucură faptul că reuşim să modelăm nu doar sportivi, ci şi caractere”. La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Larisa Iordache a ratat podiumul la bârnă, clasându-se pe poziţia a 6-a.

Autor: Alexandru Tăcină