Început în 2011 şi amânat ani la rândul, metroul din Drumul Taberei ar putea fi gata la jumătatea anului viitor, susţin reprezentanţii Metrorex.

Se lucrează încă la staţii şi la finisaje, după cum au constatat şi reporterii Ştirilor PRO TV, care au coborât în subteranul magistralei 5.

Staţia de metrou Râul Doamnei este cea mai puţin avansată staţie de metrou. În acest moment se lucrează la finisaje. Acestea sunt gata în proporţie de 3%, însă constructorul promite că totul va fi gata până în noiembrie anul acesta.

Structura este gata în proporţie de peste 90%. Constructorul mai are însă de lucru la staţiilor Eroilor, Academia Militară şi Parc Drumul Taberei. În rest, lucrările de finisare şi instalaţii depăşesc 90%.

Stadiul Lucrărilor Finisaje și instalații:

Stația Eroilor 2 – 46%;

– Stația Academia Militară – 3,5%;

– Stația Orizont – 91%;

– Stația Favorit – 91%;

– Stația Tudor Vladimirescu – 91%;

– Stația Parc Drumul Taberei – 33%;

– Stația Romancierilor – 90%;

– Stația Brâncuși – 90%;

– Stația Râul Doamnei – 1,5%;

– Stația Stația și Depoul Valea Ialomiței – 91%.

În staţia Valea Ialomiţei, stadiul finisajelor este de 91%. Arhitectul a avut o idee mai puţin obişnuită pentru metroul românesc. A exclus stâlpii de susţinere din interior, iar tavanul este ca o cupolă, pentru a crea impresia de spaţiu.

Planşeul nu este însă perfect oval, are o denivelare pe mijloc.

S-a ocolit un canal de ventilaţie sunt şi spaţii tehnice, nu doar publice într-o staţie de metrou. A trebuit de găsit o soluţie de mascare a acestui canal de ventilaţie”, explică Ana Berceanu, arhitect.

Tablele cu care au fost tapetate staţiile de metrou finalizate sunt rezistente la foc, dar şi la vandalism. Călătorii nu vor avea însă ocazia să coboare în acest an în galeriile din Drumul Taberei.

Reporter: – În scenariul pesimist este posibil ca în 2020, abia atunci, să avem metroul?

Constantin Mustațea, directorul de Investiţii al Metrorex: – Nu, nu, nu, nu. În scenariul pesimist, cel mai pesimist, spre jumătatea anului viitor.

Pentru întârzieri, reprezentanţii Metrorex dau vina pe lipsa finanţării. Se plâng şi pe capcanele pe care le-au găsit în subteran, în timp ce au săpat galeriile. Adică ţevi de apă sau de gaze pe care au fost nevoiţi să le mute din fața ”cârtițelor”.