„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru mâine, în şedinţa de Guvern. Una dintre principalele modificări este introducerea plafonului de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau pe profit. Dar dacă vor să opteze trebuie să aibă doi angajaţi şi capital social de minim 45.000 de lei”, a declarat Teodorovici, la Parlament.

Ministrul Finanţelor a afirmat că rambursarea taxelor de mediu se va face doar pe baza CNP.

„O altă modificare este aceea de a simplifica atunci când se solicită rambursarea taxelor de mediu. Astăzi, oamenii depun o serie de documente în copie ca dovadă şi simplificarea constă în faptul că acele persoane care doresc recuperarea acelor sume s-o facă doar prin simpla depunere a unei cereri în care este CNP-ul. Noi verificăm în baza de date că plata s-a făcut de către acea persoană şi astfel omul urmează să primească banii fără alte documente”, a spus oficialul.

O a treia schimbare constă, potrivit ministrului, în „creşterea de la 2% la 3,5% în cazul ONG-urilor care sunt în zona socială, deci creştem pentru aceste structuri non-profit care vin să sprijine din punct de vedere social, medical, anumite nevoi”.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că după 1 ianuarie 2019 nu ar mai trebui modificat Codul Fiscal, pentru a exista stabilitate. „Doar dacă mai apar urgenţe vizavi de Codul Fiscal să mai facem astfel de modificări. În caz contrar, efectiv analizăm întregul Cod Fiscal şi Codul de procedură fiscală, articol cu articol, va fi în dezbatere publică şi o discuţie foarte clară cu toţi cei vizaţi, iar la final de iunie să postăm public forma finală a celor două acte normative extrem de importante pentru economie. Lăsăm iulie, august, septembrie, pentru o dezbatere publică şi mai largă, iar undeva pe final de an să adoptăm ultima modificare a Codului Fiscal, dar, repet, doar măsuri care sunt în beneficiul economiei şi nimic altceva. După 1 ianuarie efectiv să nu ne mai ţinem de Codul Fiscal, pentru că e nevoie de stabilitate”, a spus Teodorovici.

Autor: Cătălina Mănoiu