Avocatul Corneliu-Liviu Popescu, profesor universitar doctor la Facultatea de Drept din Bucureşti, demonstrează cum a fost executată judecătoarea Gabriela Bîrsan de colegii de breaslă, după ce a fost acuzată de corupţie, iar acum, când a fost achitată, s-au cufundat într-o tăcere mormântală.

Pe site-ul luju.ro, Corneliu-Liviu Popescu publică un articol în care prezintă declaraţiile unor cunoscuţi magistraţi înainte şi după achitarea judecătoarei Gabriela Bîrsan.

„ A.1. În luna octombrie 2011, domnul Horaţius DUMBRAVĂ, la acel moment președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, într-un interviu acordat Hotnews, referindu-se la situația doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN, la acel moment președinta Secției de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție, învinuită într-un dosar al Direcției Naționale Anticorupție și care contestase hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii de avizare a percheziției domiciliare, a afirmat:
-că este o situație extrem de delicată pentru întregul sistem judiciar, întrucât judecarea contestației se va face chiar de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție;
-„ar fi un gest de onoare că doamnă judecător să-și dea demisia din funcția de președinte al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ, pentru că justiția să nu fie și mai mult târâtă într-un scandal inutil. S-ar da astfel importanţa cuvenită înfăptuirii actului de justiție, fără că acesta să poată fi supus unei posibile îndoieli publice.”
-„Demisia din funcție ar însemna un act de demnitate, de respect pentru profesie și pentru justiție în general.”
-„Rămâne că doamna judecător Bîrsan să aprecieze dacă are determinarea să genereze această decizie.”

________________________________________

A contrario, rezultă că, nedemisionând din funcția de președinte de secție la instanță supremă, domnul judecător Horaţius DUMBRAVĂ a apreciat că doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN este lipsită de onoare, de demnitate, de respect pentru profesie și pentru justiție.
A.2. Prin hotărâre a Adunării Plenare a Curții Europene a Drepturilor Omului, s-a statuat definitiv că percheziția a violat atât imunitatea soțului doamnei Gabriela BÎRSAN (Domnul Profesor Corneliu BÎRSAN, la acel moment judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului), cât și imunitatea doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN.

12943965721_horatiu_dumbrava

Judecătorul Horaţius DUMBRAVĂ este şi formator la disciplina Etică și deontologie profesională

Tăcerea profundă a domnului judecător Horaţius DUMBRAVĂ în față violării grave, de Consiliul Superior al Magistraturii (din care făcea parte), a normelor juridice internaționale este, evident, o manifestare a onoarei, demnității, respectului pentru profesie și pentru justiție.
A.3. În a doua jumătate a anului 2016, domnul Horaţius DUMBRAVĂ, la acel moment membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a candidat și a parcurs cu succes principalele etape ale procedurii de selecție pentru un post de formator (personal de instruire) la Institutul Național al Magistraturii.

Conform legii, Institutul Național al Magistraturii este o instituție aflată în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Aplicând strict unitățile de măsură folosite de domnul judecător Horaţius DUMBRAVĂ, apare că evident că faptul că doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN a exercitat o cale de atac de competență secției instanței pe care o conducea, fără să-și dea demisia, înseamnă lipsă de onoare, de demnitate și de respect pentru profesie și justiție, în timp ce faptă proprie, de a candida, din poziția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un post la Institutul Național al Magistraturii, aflat în coordonarea organului din care făcea parte, nu pune absolut nicio problemă. Nu cumva este o dublă măsură?

A.4. În luna mai 2018, doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN a fost achitată definitiv. Soluția de achitare a fost și în prima instanță, și în apel, iar în ambele cazuri ea a fost adoptată în unanimitate, deci este rezultatul voinței unui număr de 8 judecători penaliști supremi.

Tăcerea profundă a domnului judecător Horaţius DUMBRAVĂ, după achitarea doamnei judecătoare, adică absența oricărei scuze pentru faptul că solicitase public demisia sa, în anul 2011, este, evident, o manifestare a onoarei, demnității, respectului pentru profesie și pentru justiție.
A.5. La Institutul Național al Magistraturii, domnul judecător Horaţius DUMBRAVĂ este formator la disciplina Etică și deontologie profesională!

DUBLUL DISCURS AL UNJR

B.1. În luna octombrie 2011, într-un comunicat oficial, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, asociație condusă astăzi de doamna judecătoare Dana Gîrbovan (nu știu cine o conducea atunci), a afirmat (potrivit presei), cu referire la dosarul penal al doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN:
-„Înalta Curte de Casație și Justiție este vârful ierarhiei judecătorești, iar comportamentul judecătorilor săi afectează extrem de grav imaginea publică a justiţiei. Pentru că suspiciunile de corupție ce planează asupra unor persoane aflate în funcții de conducere să nu se răsfrângă asupra întregului sistem, într-un stat de drept, un gest reflex într-o astfel de situație ar trebui să fie demisia din funcția de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea și curajul pe care trebuie să le dețină orice persoană aflată în vârful ierarhiei oricărui sistem, nu doar a celui judiciar.”;
-„se detașează net de orice acte de indisciplină sau de corupție comise de magistrați, acte incompatibile cu statutul de magistrat și rolul justiției în statul de drept”.

UNJR, condus acum de Dana Gîrbovan, a transmis că demisia din funcţie a Gabrielei Bîrsan trebuia să fie un gest reflex

B.2. După achitarea definitivă a doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN, doamna judecătoare Dana GÎRBOVAN, președintă Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a postat pe pagina sa de Facebook (conform presei):
-„Am citit azi (joi – nr.) comunicatul Secției pentru judecători a CSM și m-am bucurat că, pentru prima dată, asumându-și rolul de garant al independenței judecătorilor și al instanțelor, Secția a denunțat public practică abuzivă a DNA din dosarul Bîrsan de a cerceta judecători pentru hotărârile pe care le pronunță. Pregătisem o postare în această seară (joi seară – nr.) în care arătăm că acest caz nu este izolat, deoarece au fost și alte cauze în care judecători au fost cercetați, suspendați din funcții, în dosare cu grave neregularități și abuzuri constatate prin hotărâri definitive.”;

-„În timp ce-mi reciteam postarea înainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecător Gabriela Bîrsan și m-am oprit. Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrânt și neîndoit, despre anii în care a fost suspendată din funcție și umilințele la care ea și familia dânsei au fost supuși în această perioadă. Am ascultat-o și mi-am dat seama că orice aș spune tehnic ar fi fost steril și nepotrivit acum, deoarece atunci când trebuia să vorbim, am tăcut. Doamna Bîrsan a spus că se va mai întoarce la Înaltă Curte de Casație și Justiție pentru a mai intra încă o dată într-o ședința de judecată, după care va ieși cu capul sus din profesie. În timp ce dânsa iese cu capul sus, noi, cei rămăși, nu putem decât sta cu capul plecat, atât din respect, cât și de rușine. Să tăcem, cu capul plecat, și să facem un efort să gândim. Să ne gândim la momentele în care trebuia să vorbim și am tăcut. Să ne gândim ce putem face acum să ne redobândim și noi demnitatea pierdută în demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate.”

SCUZELE, UN ACT MAI SINCER

Superb! De două ori, doamna judecătoare Dana GÎRBOVAN vorbește despre suspendarea doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN, care a fost și este nevinovată. Şi mai spune că și Domnia Sa, și alții, atunci când era necesar să vorbească, au tăcut. Și mai spune că trebuie redobândită demnitatea pierdută în demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate.
Totuși, dacă azi și suspendarea unui judecător nevinovat este apreciată drept gravă, în 2011, în opinia Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, se impunea chiar demisia, ca un gest reflex, altfel judecătorul în cauză era lipsit de integritate, verticalitate și curaj!

Contrar a ceea ce afirmă acum doamna judecătoare Dana GÎRBOVAN, Uniunea Națională a Judecătorilor din România nu a tăcut, ci a făcut ceva mult mai grav, a vorbit cerând demisia doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN, care ar fi comis acte de corupție incompatibile cu statutul de magistrat.

A redobândi „demnitatea pierdută în demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate” nu se poate face cu o minciună (asociația profesională a magistraților pe care astăzi doamna judecătoare Dana GÎRBOVAN o conduce nu a tăcut complice, ci a acuzat inchizitorial), deci cu demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate.

Un act sincer ar fi fost că Uniunea Națională a Judecătorilor din România, prin vocea președintei sale, doamna judecătoare Dana GÎRBOVAN, să-și fi prezentat scuze pentru comunicatul din 2011.

PIVNICERU A VOTAT PENTRU PERCHEZIŢIA DOMICILIARĂ

mona-pivniceru-ghimpele

Mona Pivniceru şi-a făcut teza de doctorat sub îndrumarea prof. Corneliu Bîrsan, soţul judecătoarei Gabriela Bîrsan

C. Doamna Mona PIVNICERU, în prezent pensionară și judecătoare la Curtea Constituțională, și-a făcut doctoratul sub conducerea Domnului Profesor Corneliu BÎRSAN.

În octombrie 2011, doamna Mona PIVNICERU, la acel moment judecătoare la Înaltă Curte de Casație și Justiție și membră a Consiliului Superior al Magistraturii, a votat în favoarea avizării cererii de percheziționare a domiciliului comun al doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN și al Domnului Profesor Corneliu BÎRSAN.

În lumea academică există o regulă de aur, respectată de orice universitar veritabil: Nu te ridici niciodată împotriva Maestrului tău.  În mod categoric, nu este de conceput să i se ceară unui judecător să dea o soluție favorabilă de complezență pentru fostul său conducător de doctorat. O minimă onoare academică însă, ca și etica judiciară, i-ar fi impus doamnei judecătoare Mona PIVNICERU să se abțină să participe la ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care se discuta și decidea asupra percheziției domiciliului fostului său conducător de doctorat.

ÎN LOC DE ÎNCHEIERE…

P.S.1. Am tot dreptul moral să vorbesc. Sunt primul avocat pe care doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN l-a sunat, în ziua când avea loc percheziția, sunt primul avocat care a desfășurat activități avocațiale în dosarul penal, în chiar seara percheziției și la locul desfășurării acesteia. Precizez și faptul că, potrivit propriei specializări, rolul meu a încetat la finalizarea procedurii contestației în cameră preliminară, a procedurii plângerii împotrivă soluției de netrimitere în judecată a magistraților care au violat drepturile omului, a procedurilor de contencios administrativ, a procedurilor de contencios constituțional și a procedurii de contencios european privind imunitatea, iar meritul soluției de achitare (soluție pe fond) este exclusiv al Confraților mei penaliști.
P.S.2. Sunt avocat și universitar din 1993, deci de 25 de ani, am ajuns la vârsta la care nu mai am nici naivitatea să cred că la Curtea Constituțională, la Înaltă Curte de Casație și Justiție, la Consiliul Superior al Magistraturii sau în magistratură sunt numai profesioniști demni, nici reticentă să spun public ce gândesc. Cu o altă ocazie, voi scrie ce gândesc despre numiții Daniel MORAR, Viorel CERBU și Lucian PAPICI, toți foști procurori la Direcția Națională Anticorupție, toți implicați în mod determinant în acuzarea injustă a doamnei judecătoare Gabriela BÎRSAN.
P.S.3. Pentru a nu da ocazia Inspecției Judiciare să o hăituiască pe doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN, așa cum a făcut-o și o face în continuare cu o altă clientă a mea, doamna judecătoare Risantea GAGESCU (care a prezidat completul de apel care a achitat-o pe doamna Mariana RARINCA), declar expres că doamna judecătoare Gabriela BÎRSAN nu cunoaște nimic despre conținutul prezentului articol, nici măcar despre intenția mea de a-l scrie și publica, și sunt gata oricând să mă supun unei expertize a comportamentului simulat pentru a dovedi acest lucru.”

Autor: