„Trebuie să se facă dreptate şi noi nu ne vom lăsa în acest proces. Vom lupta pe toate părţile. Mergem şi la CEDO şi oriunde”, a declarat Maria Apostol, mama uneia dintre supravieţuitoarele tragediei din club Colectiv.

După doi ani şi jumătate de la incendiul din Colectiv, tatăl Adinei Apostol, unul dintre supravieţuitori, a făcut un apel „disperat” la procurorul general Augustin Lazăr „pentru a face ceva ca să meargă ceva în ţara asta, să meargă procesele astea”.

„Nu se poate aşa ceva. Sunt 65 de morţi, sunt aproape 200 de oameni care sunt distruşi pe viaţă, care nu vor mai fi oameni niciodată. O să-i trimitem special o scrisoare (n.r. lui Augustin Lazăr) ca să intervină cumva, după litera legii”, a explicat tatăl fetei.

La rândul ei, Adina Apostol a declarat că nu i se are normal că cererea unuia dintre patronii clubului Colectiv, inculpat în dosar, i-a fost aprobată cererea pentru a putea pleca în străinătate.

„Este incredibil. Am înţeles că este vorba de prezumţia de nevinovăţie, doar că ei au voie să facă ce vor. Ei pot să plece, să se ducă, să se distreze, noi nu. Eu nu am voie să stau nici măcar în soare. Nu poate să mă bată soarele pe faţă pentru că pot face cancer şi ei au voie să plece în Republica Mauritius, Madagascar şi unde mai vor, ca eventual să nu se mai întoarcă”, a afirmat Adina Apostol.

În opinia ei, amânările repetate în instanţă înseamnă „un stres în plus”.

„Sunt un stres în plus. De fiecare dată venim şi stăm o oră, apoi plecăm pentru că este lipsă de procedură, deoarece anumite persoane nu răspund citaţiilor sau nu sunt la aceeaşi adresă. Fac un apel către cei care sunt implicaţi în mod direct în acest proces să vorbească cu avocaţi, chiar dacă nu-i interesează măcar să anunţe completul de judecată ca să nu mai stăm după ei. Ne punem piedici unul altuia acum”, a precizat Adina Apostol, adăugând că încă mai are 15 operaţii de făcut, intervenţii care se succes la o lună şi jumătate distanţă, fapt pentru care nu-şi poate începe încă serviciul.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, inculpat în dosarul Colectiv, a explicat că nu de el „ţin aceste amânări”.

„Am fost şi voi fi prezent la toate termenele. Nu de mine ţin aceste amânări. Lipsa de procedură nu este invocată de mine şi nu din cauza mea e lipsă de procedură”, a declarat fostul edil al Sectorului 4.

Tribunalul Bucureşti a dispus, luni, amânarea pentru un nou termen, 7 mai, ora 12.00, în dosarul Colectiv, în care sunt inculpaţi fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. Motivul a fost lipsa procedurii, mai exact faptul că una dintre cele două citaţii trimise către două părţi civile implicate în proces care se află în Spania, nu a fost confirmată primirea ei. Şi de data aceasta procurorii au solicitat ca Statul Român să fie parte în proces, ca garant pentru plata despăgubirilor.

O amânare a mai fost dată pe 12 februarie, pentru 26 martie, tot din cauza neîndeplinirii procedurii de citare cu două părţi civile care se află în Spania.

Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părţile vătămate din dosar.

Procurorii de la Parchetul General au trimis în judecată dosarul Colectiv la data de 28 aprilie 2016. Patronii clubului, George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Cercetările au fost extinse şi asupra reprezentanţilor firmei care a livrat artificiile în club, Golden Ideas Fireworks. În 15 ianuarie 2018, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis reunirea cauzei aflate pe rolul acestei instanţe cu cea a dosarului de la Tribunalul Militar, în care sunt cercetaţi doi angajaţi ai ISU, Antonina Radu şi George Petrică Matei, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar este judecat şi judecat fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Artificierul firmei, Viorel Zaharia, este acuzat de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în timp ce patronii Cristian Niţă şi Daniela Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.

În dosar au fost puse sub acuzare firmele SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în formă agravantă, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămare corporală din culpă, în formă agravantă, având ca urmare vătămarea mai multor persoane.

Autor: Ana Petrescu