Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit joi, 18 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Jose Guillermo Ordorica Robles, ambasador agreat al Statelor Unite Mexicane, Roberto César Hamilton Magaña, ambasador agreat al Republicii Cuba, domnul Serghei Minasian, ambasador agreat al Republicii Armenia, şi pe domnul Eros Gasperoni, ambasador agreat al Republicii San Marino, cu ocazia prezentării de către aceștia a scrisorilor de acreditare.

Președintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit şi succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane, domnul Jose Guillermo Ordorica Robles, Președintele României a exprimat aprecierea pentru dinamica pozitivă a relațiilor dintre România și Mexic şi a subliniat importanţa dezvoltării cooperării economice în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină. La rândul său, ambasadorul Statelor Unite Mexicane a menţionat creşterea cooperării în domeniul turismului, dar şi oportunitățile de investiţii din ţara sa, în domenii ca producerea energiei electrice şi extracţia de petrol. De asemenea, a fost amintit cadrul favorabil al relaţiilor dintre Mexic şi Uniunea Europeană, de care va beneficia şi relaţia bilaterală.

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Cuba, domnul Roberto César Hamilton Magaña, Președintele Klaus Iohannis a exprimat interesul părții române de a dezvolta relațiile economice dintre cele două state. Totodată, au fost evocată cooperarea la nivel multilateral, inclusiv în cadrul ONU.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Armenia, domnul Serghei Minasian, Președintele României a încurajat dezvoltarea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale. A fost evocată, în cadrul discuţiilor, relaţia cu caracter istoric dintre cele două state şi popoare, dialogul politic, academic şi cultural, inclusiv plecând de la contribuția deosebită a comunităţii armene din România. Ambasadorul Republicii Armenia a mulţumit Preşedintelui Klaus Iohannis pentru sprijinul acordat de statul român comunităţii armene, care beneficiază de modelul intercultural românesc de raportare la minorităţile naţionale. A fost amintit, de asemenea, contextul favorabil al semnării recente, în marja Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din noiembrie 2017, a Acordului de Parteneriat Consolidat și Cuprinzător între Uniunea Europeană și Republica Armenia, precum şi buna cooperare dintre cele două ţări în cadrul organizațiilor internaţionale, inclusiv în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Discuțiile cu ambasadorul Republicii San Marino, domnul Eros Gasperoni, au avut ca subiect dinamizarea cooperării dintre cele două state în plan politic și economic, precum şi cadrul de cooperare dintre Republica San Marino şi Uniunea Europeană, cu accent pe procesul de negociere, aflat în curs, al Acordului de Asociere al acestui stat cu UE.