Raluca Turcan despre scumpirea gazelor: De când coaliţia PSD-ALDE a politizat ANRE, preţul a crescut cu 18,8 %

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), deputatul Raluca Turcan, susţine că scumpirea gazelor naturale începând cu 1 aprilie este cauzată de faptul că PSD şi ALDE au politizat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Gazele se scumpesc, din nou, de la 1 aprilie, cu 10 %. Este a doua scumpire din acest an, după ce, în 10 ianuarie 2018, preţul gazelor s-a majorat, anticipat, cu 8 %. Liviu Dragnea a demis conducerea ANRE în anul 2017 pentru motivul că este responsabilă pentru creşterea preţului la energie. PSD – ALDE au făcut comisii speciale de anchetă asupra ANRE tocmai pentru creşterea facturilor la energie. De când şi-au numit noua conducere, de când au politizat total ANRE, preţul gazelor naturale a crescut cu 18,8 % în numai 80 de zile”, a declarat vineri Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici rămân aceleaşi, de la 1 aprilie 2018, cu excepţia clienţilor Engie, care vor suporta o creştere de 1,2 bani/kWh, potrivit unei decizii luate de Comitetul de reglementare al ANRE, în şedinţa de joi.

„Pentru operatorul economic Engie România SA se va înregistra o creștere de preț pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici, creștere datorată, în principal, corecțiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, când prețul practicat a fost mai mic decât costurile aferente furnizării, ceea ce înseamnă o creștere de 1,2 bani/ kWh, de la 11,8 la 13 bani /kWh”, se arată într-un comunicat al ANRE.

În cazul operatorului economic E.ON Gaz Furnizare România SA, prețurile pentru furnizarea reglementată aplicată clienților casnici nu se modifică.

AGERPRES/(A, AS – autor: Isabela Paulescu, editor: Nona Jalbă, editor online: Ada Vîlceanu)