România a decis EXPULZAREA unui diplomat rus/ Alte 13 state membre UE obligă oficiali ai Rusiei să părăsească ţara. Reacţii în lanţ după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

Teodor-Viorel Melescanu, candidat la postul de ministru al Afacerilor Externe in cabinetul condus de Viorica Dancila, este audiat in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in Bucuresti, luni, 29 ianuarie 2018. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Sursa citată menţionează că un diplomat rus este expulzat.

„Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, anunţă MAE.

14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi după atacul neurotoxic din Marea Britanie

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Oficialul UE a mai declarat că nu este exclus ca în perioada următoare să fie luate măsuri suplimentare.

Potrivit agenției de știri Bloomberg, statele europene care au anunțat expulzarea unor diplomați ruși sunt: Franţa (4 diplomați), Lituania (3), Cehia (3), Danemarca (2), Italia (2), Germania (4), Olanda (2), România (1), Polonia.

Autor: Iasmina Ardelean