SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 29 mai

Ortodoxe
Sf. Mc. Teodosia fecioara; Sf. Sfințit Mc. Olivian

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Teodosia

Romano-catolice
Sf. Maxim, ep.

Sfânta Mucenică Teodosia, pomenită în calendarul creștin ortodox la 29 mai, s-a născut în Tir (Fenicia) și a fost omorâtă în Cezareea Palestinei.

Despre chinurile și moartea acestei sfinte fecioare Teodosia a lăsat mărturie episcopul Cezareei Palestinei, Evsevie, care relatează că în ziua de 2 aprilie, în Duminica Sfintelor Paști, Sfânta Teodosia, care nu împlinise încă 18 ani, s-a apropiat de un grup de creștini care erau închiși.

Oamenii urmau să fie duși la judecată pentru credința în Hristos, iar Sfânta Mucenică Teodosia le-a urat de bine și i-a rugat s-o pomenească înaintea Domnului când vor sta înaintea Lui, după sfârșitul nevoinței lor mucenicești.

Pentru acest fapt, Sfânta Teodosia a fost luată de ostași și a fost dusă înainte guvernatorului Urban, care a chinuit-o cumplit, a hotărât apoi să fie înecată, numai că prin puterea lui Dumnezeu a ajuns înapoi vie pe uscat și mergea purtând în mâini piatra care fusese legată de grumajii ei.

În cele din urmă a suferit moarte martirică prin tăierea capului. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)