Decizia a venit după aproape doi ani de când elevii unei clase a VII-a de la Şcoala „I.L. Caragiale” Piteşti au protestat timp de trei zile, cerând excluderea din clasă a lui Ionuţ, un coleg care suferă de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD).

Aceştia, cărora ulterior li s-au alăturat părinţii, susţineau că sunt jigniţi şi ameninţaţi cu moartea de către colegul lor, considerat elev-problemă.

Analizând cazul, CNCD a decis să aplice o amendă contravenţională unităţii şcolare piteştene pentru neadaptare curriculei şcolare la nevoile lui Ionuţ. Aceeaşi şcoală a mai primit amenzi multiple şi avertizări prin directorul unităţii, Alin Vlad.

De asemenea, Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost sancţionat cu amendă şi avertisment pentru declaraţiile de presă pe care reprezentanţii CNCD le-au considerat discriminatorii la adresa lui Ionuţ, dar şi pentru pasivitate şi lipsă de promptitudine pentru soluţionarea situaţiei în care se afla presupusul elev-problemă.

Mădălina Turza, preşedintele CEDCD, a apreciat faptul că lui Ionuţ i s-a făcut în sfârşit dreptate.

„Chiar momentan reparaţia este una strict morală, ne bucurăm că multiplele faţete ale discriminării la care a fost supus acest copil au fost sancţionate, iî premieră, cu amenzi multiple şi avertismente. Este un moment important pentru jurisprudenţa în materie, iar decizia poate schimba destinele a mii de copii cu dizabilităţi din România, care nu beneficiază de adaptările necesare la şcoală”, a declarat Mădălina Turza.

Vă reamintim că, în octombrie 2016, CEDCD depunea plângeri la CNCD şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti în cazul lui Ionuţ,  diagnosticat cu deficienţă de tip somatic, pentru eliminarea căruia din mijlocul colectivităţii au fost organizate proteste la care au participat profesori şi părinţi şi au postat afirmaţii defăimătoare în mediul online.