Situatie inedita in sectorul energetic: pretul electricitatii pe bursa va cobori, marti, sub 1 leu pe MWh

Prețul energiei electrice pe piața spot a bursei OPCOM va cobori marți, 1 mai, sub pragul de 1 leu pe MWh în mai multe intervale orare, iar media în orele de vârf de consum va fi mai mică decât în restul zilei, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Astfel, până la ora 7:00, prețul energiei va fi în jur de 0,3 lei pe MWh. La ora 8:00, prețul va urca la 10 lei, dar va cobori din nou sub 1 leu intre orele 14:00 si 17:00. Ulterior, spre seară, va urca până la un maxim de 199 de lei pe MWh, la ora 21:00.

Media zilnică de marți va fi de 34 de lei pe MWh, față de un preț mediu situat intre 100 și 200 de lei, cât a fost în ultima perioada.

Interesant este că, în orele de vârf de consum, adică în intervalul orar 9:00 – 20:00, prețul mediu (17,7 lei pe MWh) este mai mic decât cel din afara orelor de vârf de consum (51,6 lei pe MWh). De obicei este invers.

Totodată, o altă situație extrem de rară o vom întâlni marți în țările cu care piața spot din Romania este cuplată, adică Slovacia și Cehia, unde prețul energiei va fi negativ, adică utilizatorii vor primi bani pentru a consuma electricitate.

Spre exemplu, la ora 13:00, când în România curentul costă 0,2 euro pe MWh, în Slovacia și Cehia prețul este de minus 30 de euro pe MWh, adică producătorii plătesc consumatorii cu această sumă să utilizeze un MWh de electricitate.

Toate aceste fenomene sunt specifice zilelor pentru care se prognozează un consum mic de electricitate, concomitent cu o producție mare de energie regenerabilă, care nu poate fi stocată.