Sunt medic și mă simt atât de umilit încât doare. De ce voi emigra din Romania?

Sunt medic. Am 34 de ani, doi copii frumoși și foarte deștepți și lucrez full time ca medic de familie într-o comună din Ilfov, angajat al unei colege care a decis (din fericire pentru ea) să urmeze o carieră într-o altă specializare, în spital.

Nu îmi merge rău. Am muncit zile și nopți pe brânci fără sa-mi dea nimeni o mână de ajutor. Mi-am clădit singur drumul în profesia medicală. Mă descurc (ce cuvânt…românesc), nu mint, nu aș avea de ce. Totuși, ma gândesc foarte serios să plec după umilința pe care am simțit-o la 1.03.2018.

Am muncit mereu două job-uri, încă din rezidentiat. Am făcut și gărzi la spitale clinice și ambulanță la 112 și medicina muncii și vizite la domiciliu… tot. Am fost plecat de-acasă câte 72 de ore încontinuu, am făcut naveta 100 km pe zi pana într-o comună populată 90% de rromi și acum, tot navetist sunt. Am explicat oricui a vrut sa audă importanta vaccinării, am tratat mii de oameni de boli grave, în faze incipiente, am consiliat adolescenți despre cum se folosește un prezervativ și ce înseamnă menstruație, am fost în săptămâna altfel în școlile și grădinițele unde învață copiii mei și le-am ținut cursuri despre bacterii, am ținut până și o lecție liberă despre antreprenoriat la o clasa de a XI-a într-un colegiu național. Mă zbat, mă implic, vreau să fac bine, vreau ca eu să contez și să fiu cel mai bun în meseria mea. Atât cât știu, vreau să ajut și să știu că am făcut tot ce se putea.

Nu mai pot, din 1.03.2018 nu mai pot. Și vreau sa emigrez.

Nu mă interesează că medicul dumneavoastră de familie este un incapabil, că vă cere bani pentru o trimitere, că nu consultă, că nu știe, că nu vrea, că lipsește, că vorbește la telefon. E o profesie liberală și fiecare e liber să o exercite cum își dorește. E vina pacienților că nu ii sancționează mutându-se la un alt medic mai capabil. Nu mă interesează ca sistemul e o porcărie. Dacă vrei, faci din rahat bici și mai și pocnește! Eu și colega mea am făcut și suntem mândri de asta! Pacienții noștri sunt primiți și văzuți în timp record, se fac ecografii, teste de glicemie și EKG-uri în cabinetul nostru, gratuit. Pacienții noștri sunt consultați, diagnosticați și tratați și abia apoi trimiși la specialist, doar dacă ne depășește competența sau tratamentul nostru nu a funcționat în timp util. Am mesaje primite la ora 24 de la mămici speriate despre bebelușii lor și răspunsuri către ele trimise la 3 minute după, deși dormeam. Am telefonul deschis 24/7 și ma dedic acestei profesii, asa cum este ea, e minunată!

Cum este posibil ca din 1.03.2018 un coleg specialist din spital, indiferent de specialitate să câștige brut cât întreg venitul cabinetului nostru?

10.000 de lei pe luna. Atât facturam CAS. Din acești bani se plătesc o asistentă și o infirmieră. Ar mai fi nevoie, dar atât ne permitem. Din acești bani se plătește căldura pentru 75 mp. La noi în sala de așteptare este curat și cald! Din acești bani se plătesc facturi către tot ceea ce consumam. Hârtie, consumabile medicale, contabil, SSM, PSI, analize anuale, rate la computere/laptop-uri, frigidere, se cumpără medicamentele injectabile pe care le administrăm gratuit pacienților noștri când e nevoie, se achită contractele cu furnizorii de internet, colectare deșeuri, benzină pentru navetă…. tot. Și din ce rămâne? se impozitează ,evident.

Ma simt atât de umilit încât doare. Azi mi-a fost atât de greu sa consult. Nu e invidie. Îmi iubesc și respect colegii. E dezgust, un profund dezgust pentru cei cărora le-a trecut prin cap sa arunce cu bani în 1/3 din aceasta categorie profesionala, fără niciun criteriu de performanță și a ales să-i ignore pe toți ceilalți. La televizor vedeam burtiere cu „toți medicii vor primi și toți medicii vor avea” și ma gândeam „ăștia sunt nebuni? nu intră nimeni în direct să explice că nu este așa?” – am aflat apoi că s-a condiționat prezența în platou a oficialilor doar dacă nu se discută despre medicina primară.

Eu nu vreau bani în plus. Vreau respect. Vreau criterii de performanță. Vreau ca medicul din Floreasca care are pacienți internați pe hol fiindcă nu mai este loc de ei sa aibă salariul mai mare decât cel de la Băicoi. Vreau ca medicii de familie care nu își fac treaba să fie scoși din sistem și înlocuiți cu tinerii care pleacă pentru moment în proporție de 90% peste hotare. Din acest motiv vârsta medie în medicina de familie este 55 de ani, aproape niciun medic tânăr nu vrea să se implice în aceasta mocirlă a umilinței. Nici eu nu am făcut-o, am evitat să cumpăr, iubesc însă meseria și o fac ca angajat.

Eu vreau respect și recunoștință pentru efortul depus. Și o sa îl iau, de la un popor străin care își votează liderii cu mintea, nu cu burta.

Conform noii grile de salarizare, un șofer de ambulanță câștigă mai mult decât mine și mult mai mult decât un medic de familie angajat în București. O asistentă în spital, dacă face gărzi, ma depășește lejer de doua ori.

După ce scad benzina data pe navetă, e posibil să câștig la fel cât o infirmieră. Dacă iau maxi-taxi și fac două ore în plus, am șansa de a o depăși!

Un medic psihiatru va avea un spor de minim 30%. Asta înseamnă aproape 9000 de lei. Tot medic ca și mine, un rezidențiat mai lung cu doi ani și un SFÂNT POST ÎN SPITALUL DE STAT. Omul ăla, dacă face 4 gărzi de weekend, va putea câștiga net, 14.000 de lei. Aproximativ cât două cabinete medicale de medicină de familie din mediul rural cu 1000 de pacienți înscriși, asistente, medici, facturi… tot ce înseamnă. Un singur om, plătit din același buget, în același sistem public. Chiar nu pot, îmi pare rău.

Va doresc sănătate!

Autor: S.L.