Un program de tip pasarelă pentru tinerii dezavantajați. Aceștia pot fi angajați timp de 24 de luni, în instituțiile publice locale

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege, inițiat de guvern, care prevede că un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni.

Group of young people using laptop.

Proiectul de lege vizează integrarea pe piața muncii a tinerilor dezavantajați, pentru ca aceștia să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

Sunt vizați tinerii cu vârsta între 16 și 26 ani care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară.

Potrivit Executivului, este vorba despre un program de tip „Pasarela”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajați, pentru a dobândi „abilități transferabile” în joburile din sectorul privat, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secțiunea ”Șanse reale pentru tineri”.

Proiectul de lege a fost votat cu unanimitate de voturi.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților.

Autor: Gabriel Pecheanu