ACADEMICIANUL Dinu C. Giurescu, înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

Academicianul Dinu C. Giurescu a fost înmormântat vineri, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală. Slujba de înmormântare a fost ţinută la Biserica Italiană de un sobor de şase preoţi, conduşi de episcopul auxiliar Cornel Damian.

„Dinu C. Giurescu a fost fiul unui istoric – Constantin C. Giurescu, care, la rândul său, a fost fiul unui alt istoric – Constantin Giurescu. Trei generaţii de istorici de ispravă, mari, importanţi, pentru istoria României noastre. (…) El a ştiu să cultive rădăcinile noastre, a ştiu să ne aducă trecutul în prezent şi să nu ne pierdem identitatea. Evenimentele presărate de ei în inimile şi conştiinţele noastre rămân repere ale identităţii noastre”, a spus unul dintre preoţi la slujba de înmormântare.

Personalitatea lui Dinu C. Giurescu a fost evocată, într-un cuvânt de rămas bun, şi de academicianul Răzvan Theodorescu.

„Ne despărţim astăzi, aici, de un savant destoinic, de un cărturar patriot. (…) Dinu C. Giurescu, căruia Academia Română al cărei vicepreşedinte a fost, îi aduce un ultim omagiu, a traversat o lungă viaţă de izbânzi, dar şi de suferinţe, cu o demnitate şi cu o înţelepciune pe care am cunoscut-o şi preţuit-o de-a lungul a mai bine de o jumătate de veac în care drumurile noastre s-au interferat. (…) Astăzi, când îl conducem pe ultimul drum, la capătul unei suferinţe, bărbăteşte îndurate, putem spune despre colegul şi prietenul nostru, academicianul Dan C. Giurescu, că lasă în urma lui o moştenire culturală, dar şi o moştenire morală, demne de un cărturar iubitor de ţară”, a spus Răzvan Theodorescu.

La ceremoniile de la Biserica Italiană şi Cimitirul Bellu au participat academicieni, politicieni şi oameni simpli care l-au admirat pe Dinu C. Giurescu. Printre aceştia s-au aflat Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova, fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor. Printre cei care au trimis coroane de flori s-au numărat şeful statului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Academia Română, Casa Regală.

Dinu C. Giurescu a murit marţi la vârsta de 91 de ani.