ALERTĂ – Ministrul Justiției a făcut marele anunț: Când îi va prezenta premierului Dăncilă sesizarea făcută la CCR în cazul lui Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineaţă că abia luni îi va prezenta Vioricăi Dăncilă sesizarea pe care o va trimite la Curtea Constituţională (CCR) referitor la refuzul președintelui Iohannis de revocare a şefei DNA. Ministrul Justiției speră că documentul va fi asumat de Guvern.

Tudorel Toader l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nu a adus argumente manageriale pentru refuzul de a o revoca pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ci întreg demersul a fost unul politic.

„Cu timpul şi cu experienţele acumulate, devii din ce în ce mai puţin surprins. Am primit de la preşedintele republicii documentul politic prin care îmi aduce la cunoştinţă că nu o revocă pe doamna procuror şef. De ce spun politic, pentru că nu a venit cu argumente juridice, nu a venit cu argumente manageriale şi mi-a spus înaintea raportului meu că nu o va revoca. Am vorbit cu doamna premier chiar ieri, i-am prezentat principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas ca zilele acestea să finalizez sesizarea ca să valorific şi documentul politic de la preşedinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier din nou, (..) îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord şi să şi-o însuşească şi tot luni să o trimitem. Draftul de sesizare e făcut, dar trebuie să completez şi cu argumente pe care preşedintele le-a adus la respingerea cererii de revocare. Noi am spus că vom ataca la Curte, asta vom face. Doamna Dăncilă este de acord, ieri mi-a zis că este de acord”, a declarat ministrul Justiţiei pentru Realitatea TV.

Preşedintele Klaus Iohannis a enumera, într-un document pe care l-a trimis şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, motivele pentru care i-a respins cererea şi nu o revocă pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Iohannis considera ca atributiile manageriale au fost exercitate conform legii, la fel si comportamentul sefei DNA si comunicarea.

In plus, seful statului spune ca „evaluarile sistematice realizate atat de institutiile interne abilitate legal, cat si de cele de la nivel european ori international apreciaza permanent pozitiv activitatea si managementul DNA, acoperind o perioada de timp mult mai indelungata decat cea care face obiectul raportului privind activitatea manageriala de la DNA”.

Si in document, ca si in declaratia in care a facut anuntul, Iohannis invoca si avizul negativ dat de CSM.