Andrian Candu: Republica Moldova nu revendică noi teritorii, ea revendică dreptul de a conta

„Republica Moldova nu revendică noi teritorii, Republica Moldova revendică dreptul de a conta’, a declarat preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, în deschiderea Conferinţei interparlamentare la nivel înalt „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate’, care a avut loc vineri la Chişinău, informează presa de la Chişinău şi un comunicat remis AGERPRES.

Preşedintele legislativului a vorbit despre provocările de securitate comune pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, cum ar fi securitatea energetică, securitatea informaţională (lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false), despre apărarea în contextul conflictelor îngheţate.

Andrian Candu s-a referit şi la aspiraţia de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state şi la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor celor trei ţări.

Irakli Kobakhidze, preşedintele Parlamentului Georgiei, a spus că Georgia a simţit pe propria piele cum este să-i fie anexate teritoriile. În pofida acestui lucru, Georgia sprijină doar metodele paşnice de reglementare a conflictului. Integrarea Georgiei în UE este „destinul şi dorinţa poporului georgian”, a declarat Kobakhidze. „Este necesar ca Moldova, Georgia şi Ucraina să abordeze în mod comun toate provocările şi să elaboreze o strategie de acţiune pe mai departe”, a declarat preşedintele legislativului de la Tbilisi, potrivit ipn.md.

La rândul său, Andriy Parubiy, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, a subliniat că acum patru ani, Ucraina a simţit toată „grozăvia” Rusiei. „Atunci am spus că acest război nu este doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi civilizate, am spus că Putin este un pericol nu doar pentru noi, dar pentru toată lumea liberă’, a declarat Andriy Parubiy.

Conferinţa interparlamentară, organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la iniţiativa preşedinţilor parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, a dezbătut probleme legate de securitatea informaţională, energetică, apărare, de asigurarea creşterii economice stabile şi a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat în jur de 150 de oficiali şi experţi, europarlamentari, reprezentanţi ai Congresului SUA, cunoscuţi experţi internaţionali şi regionali.

În marja Conferinţei, Andrian Candu a avut mai multe întrevederi cu oficialii participanţi, informează un comunicat remis AGERPRES. ‘Când se unesc două sau mai multe voci, impactul este mai puternic. Relaţiile moldo-ucrainene vor funcţiona mai bine în continuare. Astăzi, am pus bazele unei noi etape în colaborarea noastră’, a declarat preşedintele parlamentului Republicii Moldova la întrevederea cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy. Andrian Candu a salutat crearea adunării parlamentare Republica Moldova-Ucraina-Georgia.

În cadrul întrevederii, Andriy Parubiy a precizat că Ucraina a întreprins mai multe acţiuni în vederea asigurării securităţii informaţionale prin intermediul mass-media. Este vorba de un control riguros asupra mass-media din Federaţia Rusă, control în urma căruia Ucraina şi-a consolidat cinematografia naţională şi a reuşit să promoveze filmele europene. Totodată, a subliniat Parubiy, la posturile de radio ucrainene fiecare a 4-a piesă muzicală este în mod obligatoriu în limba ucraineană. Autorităţile ucrainene au întreprins şi unele acţiuni restrictive asupra reţelelor de socializare, aflate, potrivit lui Parubiy, sub lupa FSB-ului.

Cei doi oficiali au adresat o scrisoare şefilor legislativelor din statele europene prin care solicită, între altele, ca deciziile legate de gazoductul Nord Stream 2 sa fie conforme normelor UE.

Tot astăzi, informează comunicatul, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut întrevederi cu Maria Koc şi Ryszard Terlecki, vicemareşalul Senatului şi vicemareşalul Seimului Republicii Polonia, precum şi cu Irena Degutiene, vicepreşedinta parlamentului unicameral al Republicii Lituania. Oficialii străini au reiterat susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Președintele parlamentului de la Chișinău a avut o întrevedere cu toți șefii delegațiilor participante la Conferința interparlamentară la nivel înalt „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente’. Andrian Candu a mulțumit colegilor din cele 11 Parlamente care au participat la Conferință pentru suportul anunțat pentru Republica Moldova. De asemenea, el a mulțumit omologilor din Georgia și Ucraina pentru decizia de a lansa o platformă comună de promovare a politicilor de securitate și apărare, precum și a reformelor ce vin să transforme cele trei țări în state eligibile pentru aderare la Uniunea Europeană.AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Irina Giurgiu)