Circa jumătate dintre încercările de login au fost efectuate de infractori cibernetici, la nivel global (raport)

Aproximativ jumătate dintre încercările de conectare online prin logarea la un cont, respectiv 3,6 miliarde, sunt efectuate de infractori cibernetici rău intenționați, reiese dintr-un raport întocmit la nivel global de Akamai, citat pe blogul din România al producătorului de soluții de securitate Eset.

Conform rezultatelor cercetării „Fourth Quarter 2017 State of the Internet/Security Report”, care s-au concentrat pe datele din noiembrie 2017, furnizorul ce deține rețele de distribuire al conținutului a constatat că 3,6 de miliarde din totalul de 8,3 miliarde de login-uri (43%) au avut scopuri malițioase, iar site-urile comercianților au gestionat cel mai mare număr de solicitări de conectare, respectiv 2,8 miliarde.

Mai mult, industria ospitalității s-a confruntat cu cea mai mare concentrație de „boți” cu intenții de criminalitate informatică, echivalentul a 82% din aproape un miliard de încercări de conectare pe site-urile web ale companiilor aeriene, hotelurilor și agențiilor de turism online.

Cercetarea celor de la Akamai relevă, totodată, că 57% din 1,4 miliarde de tentative de conectare au fost consemnate de site-urile de business care promovează înalta tehnologie.

Specialiștii citați de blogul Eset.ro susţin că, „într-o tehnică automatizată cunoscută sub numele de ‘umplutură credenţială’, infractorii folosesc credite de acces furate sau care aparțin unui singur cont pentru a pătrunde în alte conturi – adesea de o importanţă mai mare”.

„S-a constatat că această tactică are succes între 0,1% și 2% din încercări, iar succesului său se datorează faptului că mulți utilizatori își reutilizează acreditările în mai multe conturi. Bazele de date furate ce dețin nume de utilizator și parolă pot fi ușor cumpărate online”, atenționează sursa citată.

În ceea ce privește atacurile de tip Denial-of-Service (DDoS), raportul Akamai arată că acestea au înregistrat o scădere de sub 1%, în T4 din 2017, comparativ cu trimestrul anterior, dar la nivel anual atacurile au crescut cu 14%.

Pe acest segment, industria jocurilor de PC de noroc a suferit cel mai mult, cu 79% din totalul traficului DDoS. În clasamentul țărilor cele mai atacate, pe primele două locuri s-au clasat Germania și China.

Pe de altă parte, în perioada de referință, numărul de atacuri care au vizat aplicații web a scăzut cu 9%, după un salt de peste 30%, în al treilea trimestru din anul 2017. În acest context, SUA sunt ținta predilectă a acestui tip de atacuri, cu o creștere de 31% anul trecut, în T4 comparativ cu T3.

Raportul Akamai utilizează un set de date ce acoperă, în principal, site-urile care folosesc adrese de e-mail ca nume de conectare. Akamai a avertizat, astfel, că informaţiile pot submina amploarea problemei în sectoarele în care adresele de e-mail nu sunt utilizate ca ID-uri de utilizator, în special în sectorul financiar.

Akamai este considerată cea mai mare şi cea mai de încredere platformă de livrare a tehnologiei cloud din lume, cu peste 200.000 de servere în 130 de ţări.

Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecție şi analiză a conținutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. În plus, Eset publică „Virus Radar” – un instrument de monitorizare în timp real, o Bază de Cunoștințe ce oferă suport produselor Eset şi Eset.ro care prezintă pe larg suitele şi produsele antivirus şi de securitate online pe care companie la realizează.

AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu