Claudia Suciu, Director General si Administrator al Cumpana, este de profesie jurist, cu studii in psihologie si experienta de peste 14 ani in management.

De aproape 4 ani si-a asumat conducerea unei echipe extraordinare de manageri in cadrul Cumpana, prima companie ce a introdus pe piata romaneasca serviciul de livrarea a apei pure de izvor in sistem water cooler, atat pentru segmentul business, cat si pentru consumatorii casnici.

CdC: Care consideri ca sunt ingredientele necesare pentru a reusi profesional?

C.S.: Sunt convinsa ca fara un caracter puternic, orientat catre succes, si fara perseverenta nu poti reusi profesional – in acceptiunea reusitei inteleg desigur accesarea unei anumite pozitii, a respectului si a relatiilor profesionale durabile.

A reusi profesional nu cred ca inseamna neaparat sa devii general manager sau sa obtii niste venituri foarte mari, ci a fi respectat pentru modul in care iti practici meseria si pentru rezultatele muncii tale.
Ingrediente? Ca in orice reteta – putina orientare profesionala, destula abnegatie, educatie pana aluatul devine tare si elastic, asezonat cu corectitudine si seriozitate, munca si perseverenta cat cuprinde!

CdC: Ce i-ai sfatui pe cei care doresc sa avanseze profesional?

C.S.: In primul rand, sa aiba incredere in fortele proprii si sa se bazeze numai pe rezultatele muncii lor.

In al doilea rand, sa aiba rabdare, deoarece nimic durabil nu se intampla peste noapte si mai ales fara o fundatie solida. Asta inseamna ca trebuie sa te pregatesti temeinic pentru a face fata provocarilor.

De asemenea cred ca este foarte important sa inteleaga faptul ca nu exista o egalitate intre pozitia superioara si venitul superior – sunt pozitii cu prestigiu profesional care sunt mai slab remunerate decat altele; iar daca dezideratul este simpla crestere de venit, uneori o avansare profesionala este primul pas catre esec. Sunt multe persoane care isi doresc avansarea din motive gresite. Simpla dorinta nu este o garantie a reusitei.

CdC: De unde crezi ca ar trebui sa inceapa demersurile persoanele care doresc sa isi schimbe directia in cariera?

C.S.: De la baza de cunostinte si desigur de la a-si analiza inclinatiile profesionale.

Sunt persoane care viseaza posturi de management dar nu fac nici un efort de a intelege ce inseamna asumarea responsabilitatii, sunt persoane care isi canalizeaza eforturile in domenii catre care nu au nici un fel de inclinatie si esueaza intr-un final.

Faptul ca exista oameni care au reusit in cariera in ciuda faptului ca nu au la baza o educatie solida nu trebuie sa fie regula, acestea sunt exceptii, majoritatea lor avand in spate diverse sustineri – financiare, politice, sociale etc.

Cultivarea non-valorilor nu va fisustinuta in timp. Faptul ca sunt privite ca modele persoane cu abilitatideosebite (ma refer, de exemplu, la persoanele cu spirit antreprenorial) siexista tendinta de a minimaliza astfel nevoia de educatie, consider ca estenesustenabil pe termen lung si, personal, nu recomand.

CdC: Care este cea mai importantacalitate pe care urmaresti sa o aiba un membru al echipei tale, si de ce?

C.S.: Seriozitatea. Sunt de parere ca orice om, daca este serios in adevaratul sens al cuvantului, are si respect de sine. Si respectul de sine atrage dupa el dorinta de a reusi si de a lasa in urma un lucru bine facut, mandria de a fi recunoscut.

CdC: Care sunt lucrurile pe care le analizezi la un candidat, si care cantaresc mult in decizia de a-l considera potrivit pentru jobul respectiv?

C.S.: Ma intereseaza foarte mult motivatia candidatului; desigur, alaturi de aspectele tehnice care il definesc pe acesta. Cu siguranta, pentru fiecare post exista mai multi candidati care se „potrivesc” din punct de vedere al abilitatilor si cunostintelor pe care le pot aduce in ecuatie insa, pentru mine, elementul acela „x” care uneste calitatile unui om laolalta si da chimia colaborarii este motivatia. De aceea de multe ori caut oameni cu motivatii legate de asumarea responsabilitatilor si de mandria rezultatelor proprii.

CdC: Care este una dintre cele mai importante lectii pe care le-ai invatat in parcursul tau profesional, si pe care ai vrea sa le impartasesti?

C.S.: Am avut privilegiul sa lucrez, in primul an de munca, cu un om extraordinar, un manager care mi-a fost mentor in primii ani de cariera. De la el am invatat sintagma „orelor cap” si a „orelor scaun” . M-a invatat si motivat sa imi doresc sa lucrez in viata „ore cap”, adica ore in care sa lucrez cu capul, sa muncesc productiv si nu „ore scaun”, respectiv ore in care doar stai pe scaun fara sa produci nimic remarcabil.

Satisfactia lucrului bine facut a fost cea de-a doua lectie pe care am primit-o. Din acest motiv ma trezesc inaintea ceasului dimineata si nu imi pun niciodata problema ca mersul la munca e o neplacere, indiferent daca nivelul remuneratiei este satisfacator sau insuficient.

CdC: Ce sfat ai da unui tanar absolvent care se pregateste sa intre in “lumea reala”? Ce sfat ar trebui sa ignore?

C.S.: Am fost in acest an pusa in situatia de a imi sfatui propriul copil la momentul sau de intrare in „lumea reala”, a campului muncii.

Sfatul meu a fost sa isi caute in munca satisfactia, sa caute un domeniu si un job care sa ii faca placere si la care are abilitati si sa arate adevarata sa valoare inainte de a solicita remuneratia.

In 20 de ani de munca nu am solicitat niciodata o majorare salariala si cu toate acestea nu muncesc pe salariul de debutant. M-am afirmat  intotdeauna prin rezultate, si ulterior a venit si recompensa.

CdC: Ce ai vrea sa stie cititorii Centrului de Cariera despre tine?

C.S.: Imi place sa cred ca ma definesc 3 lucruri: educatia, de la cei 7 ani de acasa, pana la studiile pe care le-am facut; ambitia: sunt genul de om care nu intelege sintagma „nu se poate” si corectitudinea. Sunt mandra de ce am realizat pana la 40 de ani, perioada in care consider ca am construit in cariera si familie si sunt sigura ca voi consolida cu partenerii mei ceea ce am realizat pana acum, mai ales pe plan profesional. Spun mai ales profesional deoarece am o familie foarte frumoasa care m-a sustinut neconditionat pe parcursul profesional pe care mi l-am ales si care a crescut alaturi de mine.

CdC: Daca ar fi un mesaj pe care ai vrea sa il transmiti oamenilor cu privire la profesie, sau job, care ar fi acela?

C.S.: Mi-as dori sa cred ca toti tinerii vor avea sansa pe care am avut-o eu: mentori dedicati, care m-au crescut si ajutat sa inteleg ca munca este mai mult decat un mijoc de a obtine rezultate materiale, ci este un mod de a te forma, de a te educa si de a obtine respectul de sine. Mi-as dori sa pot lasa, la randul meu, oameni care sa isi aminteasca cu respect lucrurile pe care incerc sa le transmit, pentru ca sunt convinsa ca astfel de oameni pot ajuta alti tineri in drumul lor profesional.

Nu sunt genul de om care traieste numai pentru cariera, insa munca este pentru mine un element important care ma defineste.