Comisia Europeană se arată îngrijorată de lupta ppolitică permanentă din România, care va prelua preşedinţia Consiliului UE în ianuarie 2019. Jean Claude Juncker i-a transmis marţi premierului Viorica Dăncilă, aflată în vizită oficială la Bruxelles, să revină la un discurs politic normal în ţară.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis marţi, la Bruxelles, premierului Viorica Dăncilă că o încurajează să revină la „un discurs politic normal în ţară”, precizând că este crucial ca România „să nu facă paşi înapoi în progresele înregistrate” în contextul MCV. La întânire au participat şi prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi comisarul european Corina Creţu.

„Referitor la Mecanismul de Verificare şi Cooperare din România, preşedintele Juncker a subliniat că reprezentanţii Comisiei vor continua să monitorizezeevoluţiile din ţară şi a insistat asupra faptului că este crucial ca România să nu facă paşi înapoi în progresele care au fost înregistrate,” completează Wigand. ”Preşedintele Juncker a încurajat prim-ministrul să acţioneze în sensul revenirii la un discurs politic normal în ţară, mai ales în perspectiva asumării preşedinţiei Consiliului UE.”

Viorica Dăncilă a afirmat că a transmis conducerii Comisiei Europene că doar în şapte state europene există infracţiunea de abuz în serviciu şi a precizat că modificarea Codurilor penale respectă statul de drept în România.

„L-am asigurat pe Timmermans că statul de drept nu este în niciun caz afectat, că modificarea s-a făcut în urma consultărilor, că nu s-a făcut, ca în 2016, într-o singură zi şi că au fost luate păreri din partea magistraţilor, că s-a făcut în mod transparent în Parlament, că CCR va fi cea care îşi va spune ultimul cuvânt,” a declarat premierul într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3. ”Am reierat că aceste modificări au fost necesare, având în vedere necesitatea transpunerii directivelor UE şi a deciziilor CCR. Am vorbit despre abuzul în serviciu. Am reiterat că numai 7 state au abuz în serviciu, majoritatea statelor nu ştiu ce înseamnă abuzul în serviciu.”

Viorica Dăncilă, discuţii cu Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans

În timpul discuţiilor, preşedintele CE i-ar fi promis sprijinul ca România să iasă din Mecanismul de Verificare şi Cooperare până în ianuarie 2019, când ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului UE.

„Le-am explicat faptul că aceste legi ale justiţiei, Codul Penal, Codul de procedură penală sunt de fapt legi interne care nu afectează statul de drept şi că nu aş vrea ca MCV-ul să aibă în vedere aceste aspecte,” a precizat Dăncilă. ”Ne-am exprimat dorinţa ca MCV să fie ridicat pentru România şi că vom depune toate eforturile în acest sens. Cred că nici preşedintele României, nici Guvernul României nu îşi doresc ca România să preia preşedinţia cu MCV-ul. Domnul preşedinte Juncker a spus că acordă sprijin României pentru ca atunci când va prelua preşedinţia să nu mai avem MCV.”

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene au fost foarte miraţi că acuzaţia de înaltă trădare împotriva şefului Executivului este asociată unui act diplomatic.

„Am reiterat faptul că pentru mine şi pentru multi români este de neexplicat. Înalta trădare este asociată unui act diplomatic cu un stat cu care avem parteneriat strategic,” a povestit Dăncilă la Antena 3. ”Au fost foarte miraţi de acest lucru. Am informat, pentru că nu vreau ca să ajungă la Bruxelles informaţii denaturare. Am spus că nu mă tem de cercetările care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a elucida acest subiect. Îmi doresc să se elucideze acest subiect, dar în acelaşi timp acest lucru cred că nu a făcut bine României. Şi mi s-a întărit această convingere şi în urma discuţiilor pe care le-am avut.”

Viorica Dăncilă, discuţii cu Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans

În urmă cu câteva luni, Executivul a anunţat intenţia de a muta ambasada României din Israel. Ulterior, preşedintele PNL, Ludovic Orban a depus o plângere penală, în care i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi pe premierul Viorica Dăncilă de „difuzarea de informaţii cu caracter secret, uzurparea de funcţie şi refuzul de informare a Preşedintelui României” în cazul memorandumului MAE privind mutarea Ambasadei Israelului.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele, Frans Timmermans, s-au arătat nemulţumiţi şi îngrijoraţi de „lupta politică permanentă” din România, una care nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE.

”S-a arătat nemulţumirea faptului că nu există consens, că există O LUPTĂ POLITICĂ PERMANENTĂ şi că această luptă politică nu are ce căuta în perioada preşedinţiei Consiliului UE, mai mult, chiar înainte, când se pregătesc toate lucrurile pentru a prelua preşedinţia,” a explicat Viorica Dăncilă, în interviul acordat la Bruxelles postului TV Antena 3. ”Domnul preşedinte Juncker mi-a cerut ca să avem o bună înţelegere între toţi cei implicaţi, lucru pe care i-l va cere şi domnului preşedinte Iohannis. A spus că luptele nu au ce căuta, dacă vrem să avem o preşedinţie de succes a României. (…) Mi s-au părut mai mult îngrijoraţi de faptul că nu există linişte în România şi că şi-ar dori foarte mult să avem un consens şi să lucrăm împreună pe proiecte de ţară.”

Viorica Dăncilă, întâlnire cu Jean Claude Juncker

Întrebată dacă s-a ridicat problema revocării din funcţie de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu, nu s-a discutat acest aspect. Nu a fost nici măcar o referire legată de acest aspect.”

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, marţi la Bruxelles, şi cu comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a punctat principalele elemente de interes pentru România în raport cu viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, subliniind importanţa menţinerii unor alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună, a promovării de soluţii care să contribuie la simplificarea şi flexibilizarea procesului de implementare, la nivelul statelor membre şi beneficiarilor, a programelor şi instrumentelor financiare europene,” se arată într-un comunicat de presă remis de Guvern agenţiei Mediafax.

„Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evocat oportunitatea pe care deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE o reprezintă pentru România în demonstrarea profundului său ataşament pentru construcţia europeană şi în promovarea interesului european. Premierul României a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România şi le va asuma, în cadrul exercitării mandatului la Preşedinţia Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore, schimbul de opinii vizând în principal negocierile referitoare la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, dosar prioritar aflat în portofoliul comisarului european Gunther Oettinger.”

Viorica Dăncilă, întâlnire cu Gunther Oettinger

Nu în ultimul rând, premierul Dăncilă şi comisarul european Günther Oettinger au convenit asupra demarării, la Bucureşti, în perioada septembrie – noiembrie 2018, a unui dialog la nivel de experţi în domeniile buget şi resurse umane.

Comisarul european Corina Creţu meţionează şi discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă despre absorbţia fondurilor europene în România, printre punctele agendei sale de marţi.

Dăncilă a avut marţi o întrevedere şi cu Phil Hogan, comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, cu care a discutat despre politica agricolă comune, dar şi despre inundaţiile din România din ultima perioadă.

Autor: Ana Petrescu