Pe cristoiublog.ro din 1 septembrie 2016, scriam cu amărăciune sub titlul „În doar 3 ani, turcii au construit peste Bosfor unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume”. Din 2002, de 14 ani, adică, noi nu reușim să încheiem lucrările de consolidare a Muzeului Național de Istorie despre un traseu pe care-l făcusem prin Centrul Bucureștilor la întoarcerea din Europa luminilor:

„Cum treci de Parcul Nicolae Iorga şi de Biserică, pe stînga peste drum de Biblioteca Academiei se întinde un gard de tablă ruginită, mai degrabă o improvizaţie de gard. E aici, pe Avenue des Champs-Élysées de Bucureşti de vreo cinci ani. Dincolo de el e un maidan cu buruieni şi gunoaie. Au fost pe vremuri aici nişte clădiri. Au fost dărîmate în vederea construirii altor clădiri. Dărîmate au rămas.

Vine imediat, la Intersecţia cu Bulevardul Dacia, o clădire despre care o plăcuţă spune în trei limbi că e monument istoric, Casa Cesianu, fostă Legaţie Germană. A fost clădirea Legaţiei germane la Bucureşti pînă în anii comunismului, a devenit Clădirea Teatrului Constantin Tănase, iar din 1989, Casino Victoria. În 2006, a fost dobîndită de Ambasada Germaniei la Bucureşti. Din 2012, de patru ani adică, pe Avenue des Champs-Élysées din Bucureşti, în plin Centru, e o clădire cu o uşă de tablă ruginită şi treptele scării mîncate de ploi.

După intersecţie, vine o altă clădire monument istoric, potrivit tabliței: Casa Monopolurilor Statului.

În 1999 s-au început lucrări de reabilitare.

Din 2006 lucrările au fost abandonate. În vederea lucrărilor, peste faţada dinspre Calea Victoriei a fost aşternută o pînză.

Aşa a rămas de nouă ani!

Plăcile de marmură dintre trotuar şi perete sînt sparte.

În ochiurile de pămînt zac gunoaie. (…) De la Casa Monopolurilor dacă mergi mai departe, spre Piața Ateneului, pe stînga a fost pînă acum doi ani o librărie. Chiria prea mare a făcut ca librăria să se mute undeva la periferie. Vitrina fostei librării e spartă într-un loc, de parcă cineva ar fi aruncat în geam cu un bolovan. Spărtura e acoperită cu un carton lipit cu scoci. (…)

Despre Magheru, Bulevardul Hossmann al Micului Paris n-are rost să mai vorbesc.

Pe dreapta vezi la un moment dat faţada afumată de decenii a fostului Ciclop. Dedesubt, încăperile goale rămase după mutarea librăriei Sadoveanu, dat fiind că edificiul a fost retrocedat și nu s-a mutat nimeni pînă acum.

Pe stînga, clădirea fostului Hotel Lido, retrocedată şi ea, e în renovare de vreo cinci ani.

Pînă în apropierea Pieţei Romane, pe stînga au fost amenajate bănci.

Pe bănci dorm oameni fără căpătâi.

La un moment dat, dacă nu vrei să te uzi leoarcă, trebuie să ocoleşti un dispozitiv care emite o pînză de apă, rămas în funcţiune de pe vremea caniculei. În parcarea din faţa Mega Image tuciurii fac semne maşinilor să vină întrun anume loc.

În schimbul a cinci lei.

Peste drum, lîngă firma Teatrul Nottara stă bine mersi firma Sexy Shop. Sexy Shop în plin centru unui Mare Oraş!

Dracu a mai văzut asta!

Ca şi la Calea Victoriei, puzderie de firme, de panouri publicitare. Diversitatea halucinantă a locaţiilor trimite la Micul Istambul decît la Micul Paris.

Lîngă firma Ministerul Economiei Departamentul Politici industriale stă firma Masaj erotic.

O ştire din ultimele zile ne-a anunţat că Turcia a construit în doar trei ani de zile un nou pod peste Bosfor: Yavuz Sultan Selim.

Un exemplu de măreţie constructoare.

Unul dintre cele mai lungi poduri suspendate din lume are 1,4 km lungime, 59 m lăţime, câte patru benzi pentru fiecare sens de circulaţie, două căi ferate. Fosta clădire a Casei Monopolurilor stă cu lucrările abandonate de 9 ani.

În toţi aceşti 9 ani nu s-a întrebat nimeni de ce s-au abandonat lucrările. Au trecut prin Bucureştiul ăsta miniştri, politicieni, primari, lideri de opinie.

Toţi au dat şi dau nas în nas cu lucrurile de mîntuială consemnate mai sus.

Nu s-a întrebat nimeni de ce clădirea Legaţiei germane e o ruină, de ce sînt atîtea clădiri goale pe Calea Victoriei, de ce e Lido în renovare de cinci ani, de ce e afumată faţada fostului Ciclop de parcă ar fi din Valea Jiului şi nu din Bucureşti?