Probleme mari pentru Banca Transilvania. ANAF-ul le-a pus gând rău.

Probleme fiscale pentru Banca TransilvaniaANAF cere impozit suplimentar de milioane de lei

Nereguli descoperite în urma inspecției fiscale

Banca Transilvania se confruntă cu probleme fiscale majore, după ce Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit nereguli în urma unei inspecții.

Conform surselor de la profit.ro, banca trebuie să plătească nu mai puțin de 387 de milioane de lei impozit suplimentar, penalități incluse. Această sumă imensă provine din câștigul excepțional obținut în urma achiziției Volksbank în 2015.

Inspecția fiscală a avut loc în luna februarie 2023 și a vizat anii 2015-2016. La finalul acestei acțiuni, autoritatea a decis că Banca Transilvania trebuie să plătească impozit suplimentar pentru câștigul din achiziția Volksbank în 2015, o tranzacție care a propulsat-o pe primul loc în topul băncilor din România.

Banca Transilvania contestă decizia ANAF

Banca Transilvania nu a acceptat fără luptă decizia ANAF și a contestat-o în instanță. O sesizare pe această speță a ajuns și pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Înainte de decizia ANAF, banca ceruse o soluție individuală fiscală anticipată pentru a afla cum ar trebui să calculeze impozitul pe profitul excepțional de 1,65 miliarde de lei obținut din achiziția Volksbank.

Banca plătise acționarilor austrieci o sumă mai mică decât valoarea de piață, iar ANAF a considerat că acest câștig ar trebui impozitat cu cota de 16%. Aceasta înseamnă că banca datora suplimentar statului 264 de milioane de lei.

Ce înseamnă pentru clienții Băncii Transilvania?

În ciuda problemelor fiscale întâmpinate de BT, clienții săi nu ar trebui să fie afectați de această situație. Cu toate acestea, următoarele întrebări rămân fără răspuns:

  • Cum va rezolva Banca Transilvania această problemă?
  • Va reuși banca să câștige procesul împotriva ANAF?
  • Care vor fi repercusiunile asupra reputației băncii în piață?

Deși Banca Transilvania se confruntă cu un impozit suplimentar de milioane de lei, clienții pot rămâne liniștiți, deoarece instituția bancară lucrează pentru a rezolva această problemă și a asigura că nicio repercusiune nu îi va afecta pe aceștia.

În timp ce banca caută soluții pentru a face față acestei situații neașteptate, se așteaptă ca instituția să colaboreze strâns cu ANAF și să apeleze la toate căile legale pentru a-și apăra poziția. Procesul în instanță și sesizarea către Curtea de Justiție a UE reprezintă primele pași în acest sens.

De asemenea, Banca Transilvania ar trebui să comunice în mod transparent cu clienții săi, ținându-i la curent cu evoluția situației și asigurându-i că serviciile bancare nu vor fi afectate. În acest fel, banca își poate menține încrederea clienților și poate limita eventualele pagube în termeni de reputație și loialitate.

Echipa: monden.ro